Ovädret Hans kan rädda elräkningen i höst

Uppdaterad 2023-08-30 | Publicerad 2023-08-29

Elräkningen i höst kan komma att bli bra mycket lägre än förra året.

En av anledningarna är den regniga sommaren och ovädret Hans som slog mot Sverige tidigare i sommar.

– Magasinen är oerhört välfyllda just nu, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz.

Förra vintern blev en dyr historia med höga elpriser – men inför den här hösten ser prognosen ljudare ut.

– Alla faktorer som skapade frågetecken och rädsla i fjol har dragit åt det positiva hållet. De tyska priserna är betydligt lägre på grund av höga gasnivåer och den hydrologiska balansen över Europa är betydligt bättre. Just nu ser elen i vinter ut att gå mot betydligt lägre priser än i fjol, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Hans fyllde upp magasinen

De onormalt stora regnmängder som fallit under sommaren gör nu att systemet står välrustat inför hösten.

– Sommarens enorma nederbörd har gett betydligt bättre förutsättningar för resten av året. Att vattenkraften har möjlighet att producera betydligt mer el än i fjol, när förbrukningen ökar i höst, lugnar marknaden. Prognosen visar på hela 60 procent lägre elpris än i fjol för det fjärde kvartalet, säger Johan Sigvardsson.

Även Christian Holtz, elprisanalytiker på Merlin & Metis menar att de stora regnmängderna har påverkat utgångsläget positivt inför hösten.

– Magasinen är oerhört välfyllda, redan under hösten vill man köra hårt för att inte börja spilla vatten innan den kalla perioden. Det kommer finnas en större körvilja från vattenkraften, vilket kan pressa ner priserna, säger Christian Holtz.

Regnovädret Hans slog hårt mot Sverige, bland annat i Göteborg.

Motsvarade ett års kärnkraftsproduktion

Tidigare i somras skapade ovädret Hans stora problem på flera håll i landet, men nu ser Hans ut att kunna pressa ner elpriserna i höst. Under två dagar föll nederbörd som motsvarar elproduktionen som kärnkraftverket i Oskarshamn producerar på ett helt år.

– Oskarshamn kärnkraftverk producerar ungefär 11–11,5 terawattimmar under ett år. På två dagar under stormen Hans kom motsvarande nederbörd som kan användas i elproduktionen under hösten och vintern. Det var enorma mängder som kom under två dygn, säger Johan Sigvardsson.

Tidvis höga priser

Även fast prognosen ser ljus ut inför hösten, finns det även en del orosmoln som kan komma att generera högre elpriser under hösten.

– Vi har ett mer väderberoende elsystem än vad det har varit. Inför denna vintern ser det något bättre ut. Man ska komma ihåg att vi räddades av vädret förra året, säger Christian Holtz.

Förra året blev hösten och vintern både regnig och blåsig, vilket fick ner priserna något. En nederbördsfattig höst och vinter i år hade kunnat ge högre priser.

– Det största frågetecknet som alltid är hur kallt det blir i vinter och hur mycket resurser som då krävs. Tidvis kan det bli höga priser, men inte alls så ihållande som i fjol säger Johan Sigvardsson på Bixia.

Förutom vädret finns det även andra faktorer som kan komma att påverka hur priserna utvecklas under året.

– Det finns en geopolitisk osäkerhet också, det kan komma att påverka, säger Christian Holtz.

Följ ämnen i artikeln