Experten tipsar: Så får du mer klirr i kassan

Uppdaterad 2024-01-30 | Publicerad 2024-01-29

Artikeln innehåller annonslänkar

Räkningarna är betalda och fakturor har dragits på autogirot, plötsligt känns lönen som ett minne blott och kontot ekar tomt.

Därför har vi pratat med Claudia Wörmann, Boendeekonom på Hypoteket, som ger sina bästa tips för hur du får mer klirr i kassan!

Att inte ha mycket pengar kvar att röra sig med efter att alla räkningar och utgifter är betalade är vanligt för många hushåll. Det är aldrig kul att känna att lönen inte räcker till, men det kan vara extra problematiskt om någonting oväntat händer och du inte har nog mycket på kontot för att täcka kostnaden.

Men det finns knep som gör att du kan få mer pengar över. Här delar Claudia Wörmann, boendeekonom, med sig av sina bästa tips för hur du kan spara ihop till en buffert och få mer kontroll över din ekonomi – och i utsträckning hur du kan få mer pengar att röra dig med!

Se hennes tips nedan.

ANNONS

Se över abonnemang

Claudia Wörmann menar att man inte ska var inte för hård mot sig själv och jämför sig med andra.

– Se över om det finns något du kan göra för att påverka dina utgifter. Kan du skära ned på något eller pausa något?

Många hushåll sitter på flertalet streamingtjänster som tickar pengar varje månad. De kan vid första anblick verka som små summor, men växer sig fort stora under årets gång. En streamingtjänst kan kosta runt 119 kronor per månad, vilket blir 1428 kronor per år. Sitter du på flera olika streamingtjänster blir det väldigt mycket pengar du kunde ha sparat – speciellt om de inte ens används!

Ta ett varv en gång per halvår och se om du har några abonnemang som inte används.

Se över din boränta

Även om abonnemang kan kosta dig mycket varje år finns det en utgift som onekligen är högre – bolåneräntan. Räntorna har varit höga under flertalet månader, och står många hushåll riktigt dyrt. Många kan känna sig handfallna inför sina bolåneräntor, men det behöver man inte göra.

Det är ofta lättare än man tror att byta bank, och flertalet banker har bra erbjudande till nya kunder. Då bolåneräntor handlar om såpass stora summor kan en liten procentuell skillnad spara dig tusenlappar varje år.

Jämför olika bankers räntor och se hur de står sig mot din nuvarande ränta. Om du kan få ett bättre erbjudande hos en annan aktör bör du överväga att byta bank! Se dock till att läsa igenom villkoren noga, speciellt hur din månadskostnad kan ändra sig när ett eventuellt nykundserbjudande löpt ut.

ANNONS

Starta ett buffertsparande

– Är du nybörjare eller ska börja om efter att ha använt dina sparpengar, satsa på att spara till en buffert. Spara samma summa varje månad, gör en stående överföring till ett sparkonto med bra ränta, fria uttag och insättningsgaranti. Bufferten hjälper dig om något sker som kostar pengar. Ett bra riktmärke för din buffert är att ha två månaders omkostnader, säger Claudia Wörmann.

Att sätta över samma summa varje månad gör det enklare för dig att hålla koll på hur mycket pengar du faktiskt kan röra dig med.

Spara med hög ränta

– Det kan vara bra att se sig om efter att ha sparande i en annan bank. Det finns många nischaktörer idag som ger bra ränta på omkring 4 procent. Storbankerna ger inte alls lika bra ränta. Det sista man ska göra med sitt sparande är att ha pengarna kvar på sitt  lönekonto som ofta innebär noll ränta. Du ska vara precis lika aktiv med ditt sparande som med ränta på ditt bolån. Förhandla, ifrågasätt och utmana. Det kan löna sig, menar Claudia Wörmann.

En hög ränta kan ge dig extra pengar att röra dig med i slutet av året, utan att du behöver lyfta ett finger. När räntan betalas ut varierar mellan olika banker. Vissa betalar ut den varje månad. Då har du möjlighet att antingen spendera den på annat om du vill och behöver, eller sätta tillbaka den på ett sparkonto och få en såkallad ränta-på-ränta-effekt.

Andra banker betalar ut den på slutet av året. Då får du en extra summa pengar som många uppskattar att ha under fattigjanuari.

ANNONS

Extratips!

Claudia Wörmann avslutar med att säga att allas förutsättningar är olika, men att sätta upp ett tydligt sparmål kan sporra många att faktiskt påbörja ett sparande.

– Vissa personer motiveras mer av att ha något speciellt att spara till mer än att spara för sparandets skull. Då är det bra att, efter bufferten, räkna på vad du behöver för att nå ditt mål. Kanske har du en konkret summa du behöver till ett par nya skidor, eller till en kontantinsats?

Publisert: