Tova, 24, driver eget kafé: ”Är lite läskigt”

Publicerad 2024-06-17 16.32

GÄVLE. Trots sin unga ålder har 24-åriga Tova Pernu redan uppfyllt sin barndomsdröm: Att driva sitt eget bageri.

Dessutom gör hon succé på Tiktok där 100 000 användare följer hennes entreprenörsresa.

– Jag får jobba med det jag älskar mest av allt, det är sjukt.

Längs med Norra Kungsgatans allé i centrala Gävle ligger Épi bageri och kafé.

Nyligen gick färgerna här inne i gröna nyanser – men sedan Tova Pernu tog över verksamheten i mars i år har hela inredningen blivit pastellrosa.

– Jag ville sätta min egen prägel på kaféet och jag älskar rosa så det var ganska självklart att måla om det i de här färgerna, säger hon.

Épi har funnits i 14 år och det var här Tova fick sin första heltidsanställning som bagare efter att hon avslutat sin konditorsutbildning.

Tova Pernu, 24 år och egenföretagare.

Ganska fort etablerades en plan för att Tova en dag skulle ta över företaget.

– Jag har bakat sedan jag var fyra och det har alltid varit min dröm att ha ett eget bageri, så det var självklart att säga ja till att ta över. Men sedan börjar man tänka... kommer det verkligen att gå? Men i slutändan tänkte jag bara att ”jag kör”.

”Det är lite läskigt att vara chef och att ha ansvar för andra. Man vill alltid personalens bästa”, säger Tova.

Finns orosmoln

Tova tror att själva starten på hennes företagarresa blev relativt enkel eftersom att hon tog över ett redan befintligt bolag.

– Förra ägaren har gått igenom allt jag behöver veta så jag kände mig ganska trygg. Men det är mycket samtal, många mejl att skriva och jättemycket att tänka på.

Att gå från anställd till chef har även inneburit personalansvar.

– Vi är sex som arbetar här. Det är lite läskigt att vara chef och att ha ansvar för andra. Man vill alltid personalens bästa. Men vi är som en familj, vi bestämmer mycket tillsammans. Jag säger alltid ”vi” och aldrig bara ”jag”.

Hur känner du inför att behöva ta tuffa beslut, tillexempel om det vore nödvändigt med nedskärningar?

– Jag har tänkt på det, och det tycker jag skulle vara superjobbigt. Men det är ett beslut jag får ta om det väl sker.

En typisk bagartatuering pryder Tovas arm.

En annan utmaning som Tova ser med livet som egenföretagare är förmågan att lägga arbetet åt sidan.

– Jag är ganska dålig på att släppa jobbet när jag är ledig. Det borde jag bli bättre på. Jag blir orolig att jag inte har koll på allt. Man tänker att man kanske har missat något viktigt papper eller så.

Gör succé på Tiktok

Vid sidan av bageriet har Tova 100 000 följare på Tiktok som varje dag kollar på klipp där hon bakar och pysslar om kaféet.

Tova startade Tiktok-kontot när hon var uttråkad under pandemin – men att hon skulle slå igenom i sociala medier var inget hon hade förväntat sig.

– Jag lade ut en video där jag bakade baguetter, och videon gick jättebra. Jag tänkte att jag älskar att baka och om folk gillar att kolla på det jag älskar att göra är det superbra. Därför har jag fortsatt.

Tova visar upp sitt liv som bagare på Tiktok för över 100 000 följare.

Varför tror du att folk gillar dina videor?

– Jag har hört att många tycker att det är harmoniskt. Man vet att det inte kommer att bli något drama. Många säger att de blir lugna av det. Det känns jättekul att höra.

Tova berättar att hon ibland gör samarbeten med andra företag i sina sociala kanaler, men att hon inte tjänar några stora summor på det.

Rabarber- och hallontartletter på Épi.

I framtiden hoppas Tova att hon får möjlighet att utöka Épis verksamhet, kanske öppna bageri på fler adresser och testa nya bakverk på menyn.

Men framförallt hoppas hon att hon kommer att fortsätta baka.

– När jag stannar upp och tänker på att jag får jobba med det jag älskar mest av allt, det är sjukt.