Stockholmsbörsen faller två procent

Expert: ”Det ligger i farans riktning”

Publicerad 2022-09-05

Stockholmsbörsen lyser rött på måndagsmorgonen.

Såväl storbolagslistan som det breda indexet faller med runt 2 procent vid öppning.

Det ryska gasstoppet syns på Stockholmsbörsen.

Vid öppning föll OMXS30, där börsens 30 största bolag finns, med 2,2 procent.

Även börsens breda index OMXSPI föll med 2,3 procent. Liknande trend syns på andra Europabörser, där bland Frankfurtbörsen och tyska DAX faller med runt 2,6 procent.

Vid 10-tiden hade fallet tilltagit. Då var Stockholmsbörsens båda index ned drygt 2,5 procent.

Oro för växande elkris

Det är framför allt oro för en växande elkris som ligger till grund för den sura marknaden. Detta efter beskedet att den ryska gasjätten Gazprom stoppar första gasleveranserna till Tyskland genom Nordstream 1 tills vidare.

Även om 2 procent kan tyckas mycket, hade det inledande raset kunnat bli betydligt djupare, enligt Joakim Bornold, sparekonom och grundare av sparplattformen Levler.

– Om det här ryska beskedet hade kommit för tre månader sedan hade vi sett en betydligt tuffare börs i dag. Men nu är man allt mer förberedd och man har lyckats ganska bra med att lagra gas, hitta alternativ till gas och helt enkelt förbereda sig på att det här skulle hända. Det är varför marknaden tar emot det här beskedet lite mer sansat, säger han och fortsätter:

– Aktiemarknaden har förstått att det ligger i farans riktning, så den oron har vi redan prisat in. Det är en del av förklaringen till varför det inte blev svettigare än det blev.

Sparekonomen Joakim Bornold.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, kallar energikrisen ”en ren mardröm”.

– Både för europeiska och däribland svenska hushåll, men också för europeiska industrier. Elintensiva verksamheter kan tvingas stänga ned, vilket vi också redan sett prov på.

Hon hävdar att det kommer bli svårare att tala om en mild lågkonjunktur framför.

– I stället kan det vara en djup lågkonjunktur vi går mot. Oron för detta kommer ovanpå oron för stigande räntor, som ju i sig blir en konsekvens om inflationen fortsätter skena mycket till följd av just stigande energipriser. Det kommer bli extremt tufft för europeiska och svenska konsumenter. För aktiemarknaden betyder det här en tilltagande oro att de prognoser som nu finns om företagens kommande vinster, som aktiers värderingar bygger på, behöver rivas upp, säger Frida Bratt.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Joakim Bornold menar att vi får vänja oss vid dagar med börsturbulens framåt.

– Såna här dagar kring 2 procent upp och ner har vi hela tiden nu, och det man ska förvänta sig är att det kommer fortsätta under hösten. Det är ganska tvära kast mellan hopp och förtvivlan. Vi har en stark konjunktur, bolag som tjänar bra med pengar och har höga vinster, säger han.

– Men elbrist och elransonering kommer att styra börsen. Tysklands elproblem är också vårt problem. Inte bara i form av höga elpriser, utan även för att deras industri kommer att få det väldigt tufft om de inte löser det.

Vad är rådet till småsparare i det här läget?

– Då är det så här supertråkigt svar, men sitt still i båten. Hur orolig ska man vara? Nej, Europa kommer att klara det här och börserna kommer också att klara det. Det kan ta tid, men det är värt att vänta ut det. Du behöver inte agera, säger Joakim Bornold.

Följ ämnen i artikeln