Sött och salt när kronan är nere på rekordlåg nivå

Ny kronkollaps: ”Ett dubbelslag mot svenskar”

Publicerad 2023-06-20

Kronan är svagare än någonsin mätt mot euron.

Det innebär dyrare semestrar. Men också fördelar med visst sparande.

– Det här blir ett dubbelslag mot svenska konsumenter, säger sparekonomen Shoka Åhrman.

  • Nora Fernstedt
    20 juni 2023

    Tack för att ni delade med er av tips och planer! Nu stänger vi sommarchatten för i kväll. Ha det fint därute i landet!

  • 20 juni 2023

    Har sparat undan pengar ett tag för att kunna åka runt i Italien i september. En dröm som kommer att gå i uppfyllelse.

    Björn Nilsson

    Wow vad kul det låter!

    Nora Fernstedt
  • 20 juni 2023

    Sverige är finast på sommar så det blir en semester på hemmaplan i Torpshammar där det brukar bjudas på värmerekord. Varmt välkomna till Backetjärn och ta ett dopp.

    Gunvor

    Tack för tipset! Kanske ett varmt bad då, låter skönt tycker badkrukan!

    Nora Fernstedt
  • 20 juni 2023

    Höga kusten och Örnsköldsvik är platser värda att besöka! Sök på www.ornskoldsvik.se

    lottaromangrahn
  • 20 juni 2023

    V:28,29 tar jag det lugnt här hemma, lapar sol och njuter av ledigheten. Ingen stress och egentid på altanen i spa badet med utsikt mot sjön, lite bastubad på bryggan och ett dopp i vattnet. Kanske en tur i båten för att köpa en glass i hamnen, eller Seegwayen landvägen för en god bit mat å en flaska rött till.

    Njuter av mina veckor tillsammans med frugan, barn och barnbarn.

    Egen företagare

Aldrig någonsin tidigare har den svenska kronan varit så svag som den är just nu. Under måndagen stängde valutamarknaden med en prisnotering på 11,73 kronor för en euro, vilket är den svagaste stängningskursen för kronan som uppmätts, skriver Dagens Industri.

Under tisdagsmorgonen var kronan också uppe och nosade på rekordet för det fluktuerande priset under en dag. Rekordet ligger på 11,79 kronor och under tisdagen handlades en euro under en kort stund för 11,76 kronor.

Kronan tappar även mark mot den amerikanska dollarn. Under tisdagsförmiddagen kostar en dollar 10,72 kronor. Dyrast var valutan i september i fjol då en dollar kostade cirka 11,4 kronor.

– Kronkursen har under lång tid varit låg, men det som hände i går var att vi såg ytterligare lägstanivåer mot framförallt euron. I grund och botten är det samma faktorer som innan som ligger bakom: räntemarknaden och börsen, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP/Storebrand.

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP/Storbrand.

På vilket sätt påverkar räntemarknaden och börsen?

– Med stora räntehöjningar så blir vi av med utländska investerare som inte vill ha exponering mot den svenska kronan, de söker sig till stabilare hamnar som euron och dollarn. Men förklaringen nu har också med osäkerhet i fastighetsbranschen och sektorn att göra. Det finns hög skuldsättning på bostadsmarknaden men också räntekänslighet på fastighetsmarknaden.

– Det handlar i grund och botten om förtroendet för den svenska kronan, men, säger Shoka Åhrman.

”Blir ett dubbelslag”

Den svaga kronkursen påverkar de svenska hushållen på flera sätt.

– En svag svensk krona påverkar resandet utomlands. Det blir ett dubbelslag där både euron och dollarn stärks mot svenska kronan, så att man drabbas som svensk lite oavsett vart man reser för tillfället. Dessutom har vi en inflation som gör resandet dyrare generellt, säger Shoka Åhrman.

De höga kostnaderna kommer ovanpå ett redan ansträngt kostnadsläge för de svenska konsumenterna, med stigande matkostnader, höjda räntor och en hög inflation.

– Just i år när många hushåll redan har ökade kostnader och mindre marginaler så kommer nog många få ha en bättre planering kring resandet och kanske tänka till en extra gång. Vi har redan minskade reallöner, ökade priser och med andra ord mindre i plånböckerna, säger Shoka Åhrman.

Kronan är nere på rekordlåga nivåer mot euron.

Även för de svenska företagen kan en svag krona faktiskt vara negativ.

– Vanligtvis har man alltid utgått från att en svag valuta dopar exporten, men så kan man inte säga i dagens ekonomi. Som underleverantör kan man själv betala i en svag svensk krona men sedan som exportör gynnas av den. Vissa bolag kan gynnas, men vi kan inte utgå från att alla gynnas totalt sett.

Då kan man gynnas av kronkollapsen

Men en svag kronkurs är inte enbart negativt för de svenska konsumenterna. För den som sparar i amerikanska fonder och aktier kan den sjunkande kursen ge extra klirr i börskassan.

– Har man utländska investeringar i sin portfölj, vilket många har genom att man har exponering mot dollarn eller euron, kan man man gynnas av den svaga svenska kronan. Även om aktiemarknaden går upp så får du ovanpå det en valutaeffekt. Det gäller till exempel globala aktiefonder, säger Shoka Åhrman.

Hur funkar det, vad är effekten?

– Om dollarn stärks mot kronan så blir dina placerade pengar på den amerikanska börsen mer värda när du säljer av dina andelar och tar ut pengarna i svenska kronor.

Enligt Shoka Åhrman kan det dröja innan vi får se en starkare kronkurs.

– Jag tror att det fortsätter en tid med en svagare kronkurs, men att vi på sikt får en lite starkare krona. Men det kan dröja och det är inte så att det Riksbanken gör får snabb effekt på kronan.

Följ ämnen i artikeln