KI: Matpriserna har höjts för mycket

TT

Publicerad 2023-12-18

Prisökningar i relation till vad producenterna haft i ökade kostnader. Andra kvartalet 2019–andra kvartalet 2023.

Livsmedelspriserna har höjts omotiverat mycket de senaste åren.

Prisökningarna har varit större än kostnadsökningarna för de som producerar maten.

– Det blir en betydande skillnad för en barnfamilj, säger Thomas Eisensee, forskningschef på Konjunkturinstitutet.

Livsmedel har blivit 23 procent dyrare på knappt två år. En exceptionell prisökning sett till hur det har sett ut de senaste 30 åren, enligt Konjunkturinstitutets rapport där de tittat på prisökningar.

Högre energipriser, svagare krona och högre globala matkostnader förklarar ökningarna till viss del. Men sedan 2019 har livsmedelspriserna ökat med 6 procentenheter mer än vad produktionskostnaderna ökat, enligt KI:s analys.

– Det blir en betydande skillnad för en barnfamilj. Om de betalar 10 000 kronor för mat så får de betala 600 kronor mer än de behövt om priserna följt produktionskostnaderna, säger Thomas Eisensee, forskningschef på Konjunkturinstitutet.

På möbler och inredning har priserna höjts med 15 procentenheter mer än vad de faktiska kostnadsökningarna varit mellan 2019–2023, enligt KI.

Ovanligt stor efterfrågan

Varför priserna på just möbler och inredning och livsmedel har höjts mer än kostnaderna ökat är dock oklart, enligt Thomas Eisensee.

– Det har vi inte tittat närmare på, men det kan vara utbud och efterfrågan som har spelat in. Vad gäller möbler och inredning skulle det kunna bero på att efterfrågan varit ovanligt stor och att utbudet varit litet på grund av störningar i produktionen under pandemin. Det kan bero på konkurrensproblem också.

Energipriser, globala matpriser och valutakursförändringar har samtidigt haft ovanligt stort genomslag på priset till konsument, enligt KI. Tidigare har kraftigt höjda energipriser haft en i princip obefintlig påverkan på livsmedelspriser, för att företagen i stället minskat på sina marginaler. Förra hösten steg dock priserna med upp till 50 procent på grund av energiprischocken, skriver KI.

– Vi kan konstatera att det sätt som internationella prischocker påverkar priserna här hemma har förändrats väldigt kraftigt. Däremot vet vi inte vad det beror på. Det kan bero på att chockerna varit ovanligt stora den senaste tiden och att man behövt ta in kostnadsökningar, men det kan finnas andra förklaringar, säger Eisensee.

Omvänt läge för tjänster

Andra kategorier som ökat mer i pris än vad kostnaderna ökat, är varor och tjänster för hushållsunderhåll som ökat med drygt 10 procentenheter mer än kostnaderna. Även uppvärmning och bostadsreparation som ökat med 8 procentenheter.

I tjänstesektorn är läget det omvända. Priserna för vissa tjänster har ökat mindre än kostnaderna, enligt KI, till exempel för hotell och restaurangbesök.

KI:s modeller är dock behäftade med stora osäkerheter, konstaterar myndigheten. Bland annat har de inte kunnat ta med räntehöjningar för producenter i sina beräkningar, säger Thomas Eisensee.

– Vi har inte haft tillgång till det underlaget. Det skulle kunna förklara de omotiverade höjningarna till viss del.

Följ ämnen i artikeln