Inflationen skenar – Amie, 26, har knappt råd med mat

”Vänder på varenda krona”

Publicerad 2022-03-26

För sjukskrivna Amie Bååth har den höga inflationen inneburit ett stort hål i en redan tunn plånbok.

Med 1 500 kronor i månaden ska hon mätta sin egen och sonens munnar och uppoffringarna blir allt fler.

– Jag pantar burkar och vänder på varenda krona, säger hon.

26-åriga Amie Bååth blev av med jobbet 2020 i samband med pandemin. Sedan dess har hon gått på försörjningsstöd fram till att hon blev sjukskriven för sina ryggbesvär tidigare i år.

Hon bor själv i en hyreslägenhet i Trelleborg med sin fyraårige son.

Varje månad får hon in 12 000 kronor från Försäkringskassan. 7 000 går direkt till hyran och ytterligare 3 500 till andra fasta kostnader.

De resterande 1 500 kronorna ska räcka till mat åt henne och sonen.

– Det är skitsvårt att få ihop det varje månad. Jag lever med ångest och har svårt att sova på nätterna. Särskilt eftersom att jag har barn. Priserna höjs men inkomsten är densamma. Det är tufft.

Småbarnsmamman Amie Bååth, 26, är drabbad av inflationssmockan.

”Inflationen har spridit sig”

Amie är van vid att ha det knapert, så var det redan för ett år sedan. Men eftersom att hennes marginaler är så små är den senaste tidens prisökningar smärtsamt märkbara för henne.

– Det är små höjningar på nästan allt som märks om man som jag vänder på varje krona. Kilopriset på grönsaker till exempel. Eller om jag köper en färdigrätt för att mikra, de är ungefär fem kronor dyrare nu.

De senaste tolv månaderna har priset på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 4 procent, enligt SCB. Det är en av faktorerna bakom att inflationstaken steg till 4,5 procent i februari – den högsta nivån på nästan 30 år. Det oroliga omvärldsläget med kriget i Ukraina i spetsen har fått priserna att rusa och Riksbanken väntas svara med en tidigarelagd räntehöjning.

– Inflationen har stigit. Förut var det bara kostnaderna för energi, olja och gas som gick upp men det sprider sig till fler varor och tjänster. Många experter pratade om att det skulle vara en temporär uppgång men nu ser vi att den verkar hålla i sig, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Hushållen tappar köpkraft

Enligt en prognos från Swedbank kommer de svenska hushållen i snitt att tappa cirka 700 kronor i månaden i köpkraft med den nuvarande inflationen. Variationerna är dock stora, enligt Arturo Arques.

– Om man är garantipensionär eller går på försörjningsstöd förlorar man 120 kronor i månaden med en inflation på 4,5 procent. Men då är varje hundralapp väldigt betydelsefull vilket gör situationen tuff.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, konstaterar att svenskarna nu får mindre i plånboken varje månad.

Till följd av den höga inflationen har regeringen bland annat föreslagit ett tillfälligt tilläggsstöd för barnfamiljer med bostadsbidrag på 25 procent av det belopp familjen brukar få i bostadsbidrag varje månad, dock med ett tak på 1 325 kr.

– Det kan nog tillsammans med sänkt skatt på drivmedel, bilstödet och elprisstödet innebära stor skillnad för dessa familjer även om det inte kompenserar för inflationen fullt ut.

Tvingas panta burkar

Amie Bååth har själv fått ta initiativ för att minska sina kostnader.

Små nöjen och bekvämligheter som Amie tidigare unnade sig och sonen har hon nu fått dra in på. Prenumerationerna på Spotify och Netflix är avslutade och i stället har hon fått en gammal dvd-spelare av en vän. Färska grönsaker är en lyx som Amie bara kostar på sig ett par gånger i månaden.

– Jag pantar burkar och handlar på extrapris. Jag snålar in på grejer och köper bara det mest nödvändiga. Jag slänger inte saker som tvättrasor utan återanvänder det. Jag önskar att jag kunde säga att jag gör det för miljön men jag har inte råd att köpa nytt.

”Jag pantar burkar och handlar på extrapris”, säger Amie Bååth.

Att lägga pengar på nya kläder eller nöjen för sig själv är uteslutet.

– Som förälder prioriterar man alltid barnet först. Jag har inte köpt nya kläder till mig själv på hur länge som helst. Han ska vara hel och ren och mätt i magen.

Följ ämnen i artikeln