Förslag: Mjuka upp boräntekraven

TT

Publicerad 2023-10-09

Finansmarknadsminister Niklas Wykman. Arkivbild.

Det bör bli billigare för hushållen att förtidsinlösa bundna bostadslån. Det föreslås i en ny utredning som nu lämnas över till regeringen.

– Det här är en viktig delåtgärd för att ge konsumenter bättre förutsättningar att försäkra sig mot räntehöjningar och skapa en mer fungerande bolånemarknad, säger utredaren Albin Kainelainen, till vardags Konjunkturinstitutets generaldirektör.

Utredningen har kommit till efter att de nuvarande reglerna kritiserats under flera års tid, bland annat har Finansinspektionen (FI) efterfrågat en översyn av regelverket.

Avtal bryts i förtid

I nuläget får bolånetagare betala en så kallad ränteskillnadsersättning, det vill säga en ersättning till kreditgivaren när ett avtal bryts i förtid.

– Den här ersättningsregeln leder till en överkompensation av kreditgivaren över tid och den missgynnar de med sämre eller mer osäkra ekonomiska förhållanden, säger Kainelainen.

I stället föreslås en modell med en schablonregel utifrån skillnaden mellan den så kallade swapräntan när konsumenten band räntan och swapräntan när förtidsbetalningen sker.

– Vi vill ändra beräkningsmodellen så att den blir rättvisare. Dagens modell gynnar kreditgivarna på konsumenternas bekostnad och det är viktigt att den är rättvis för både konsumenterna och kreditgivare, säger Albin Kainelainen.

Använder ett genomsnitt

Swapräntan kan variera väldigt kraftigt och i förslaget föreslås nu en variant där man använder sig av ett genomsnitt under 20 dagar.

– För konsumenten ska det inte skilja så mycket från när du exakt gick in på ditt bankkontor och ville lösa in ditt lån. Det här kommer inte att påverka ersättningen till kreditgivaren under längre tid.

Utredaren Albin Kainelainen säger att svenskar i hög utsträckning har lån med korta löptider, något som ur ett hushållsperspektiv varit förmånligt. Men det finns också nackdelar, enligt utredaren.

– För samhällsekonomin kan det finnas risker då det blir väldigt stora svängningar när Riksbanken höjer och sänker räntan.

Därför vill man att fler hushåll i större utsträckning ska välja bolån med längre bindningstider.

”Vi får rättvisare villkor”

Finansmarknadsminister Niklas Wykman säger att hans preliminära bedömning är att förslagen ligger i linje med det som regeringen efterfrågade när uppdraget gavs ut.

– Det är bra att vi får rättvisare villkor för dem som vill binda sina lån. Det är bra att vi får åtgärder som på marginalen skärper konkurrensen på bankmarknaden.

Från marknadshåll har det redan annonserats vissa förändringar. Nyligen meddelade en av de fyra storbankerna, Handelsbanken, att man ska sluta kräva betalt för ränteskillnaden när det gäller tvååriga bolån som avslutas i förtid.

Förslaget är att detta ska omfatta nya avtal som sluts från och med 1 januari 2025.