Bilden klädjätten inte vill att du ska se

Publicerad 2013-04-30

Nu backar Benetton om sin produktion vid olycksfabriken

Benetton förnekade tillverkning i textilfabriken i Bangladesh som rasade samman. Bilden får nu klädjätten att backa.

Minst 400 personer dog när textilfabriken i Bangladesh rasade samman.

Klädkedjan Benetton har förnekat att de hade tillverkning i fabriken.

Men nu har ett foto från olycksplatsen fått klädjätten att backa.

Minst 400 personer har hittats döda efter förra veckans husras då ett åttavåningshus rasade ihop i utkanterna av Bangladeshs huvudstad Dhaka.

Huset användandes av flera textilfabriker och efter olyckan har västvärldens klädföretag fått kritik för att de inte ser till att textilarbetarna i Bangladesh jobbar under drägliga villkor.

Den italienska klädtillverkaren Benetton var ett av de företag som kritiserades för att ha beställt kläder från en av fabrikerna som hade produktion i byggnaden.

Tvingas backa

Klädjätten förnekade dock i ett uttalande på Twitter dagen efter katastrofen att de hade produktion i fabriken.

”Med anledning av den tragiska nyheten om byggnaden som föll samman i Bangladesh, vill Benetton understryka att ingen av de textiltillverkare som huserade i byggnaden var leverantörer till Benetton eller något av våra märken”, skrev företaget.

Men det visade sig snabbt vara fel. Bilder från rasmassorna visade flera kläder med Benettons logga på. Och nu har klädjätten tvingas backa och ta tillbaka sitt första uttalande.

Benetton erkänner nu att de hade produktion i en av fabrikerna, men hävdar att det var en engångsföreteelse.

"En engångsorder genomfördes och levererades ut från en av fabrikerna flera veckor innan olyckan. Efter det togs denna underleverantör bort från vår leverantörslista”, sa Benetton i ett uttalande i går.

Det finns inga uppgifter om att kläderna från fabriken skulle ha sålts i Sverige.

Hjälper offren

Den kanadensiska varuhuskedjan Loblaw och brittiska Primark har lovat kompensera offer och anhöriga efter fabrikskollapsen.

"Vår prioritering är att hjälpa offren och deras familjer samt att driva fram förändringar för att förhindra liknande händelser i framtiden", säger Loblaw.

Loblaw har 1 000 butiker och är det enda kanadensiska företaget som erkänt tillverkning i fabriken där de sysselsatte 3 100 arbetare.

Textilindustrin är betydelsefull för Bangladesh ekonomi – den svarar för 80 procent av landtes export och sysselsätter över 40 procent av industriarbetarna i landet.

Följ ämnen i artikeln