Regeringen redo bekämpa varselvågen

TT

Publicerad 2023-12-21

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar finansdepartementets senaste prognos om det ekonomiska läget.

Regeringen öppnar för nya åtgärder för att hantera lågkonjunkturen. Beskedet kommer sedan inflationsprognosen sänkts i en lägesrapport från Finansdepartementet.

– Vi är beredda på ytterligare riktade insatser, särskilt när det gäller arbetslöshet, beroende på hur den ser ut, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Lågkonjunktur, med högre arbetslöshet än vad regeringen trodde tidigare, kommer att prägla 2024, enligt Elisabeth Svantesson. Men allt är inte nattsvart.

– Inflationen är på väg ner, vilket är glädjande. Det visar att vad vi gör fungerar, hon på en presskonferens.

”Varsel, konkurser och även uppsägningar”

Hon varnar samtidigt för ett tufft 2024.

– Trots att vi ser ljuspunkter framöver blir 2024 ett tufft år på många sätt. Vi ser att fler blir arbetslösa och att efterfrågan på arbetskraft blir svagare än på många år, säger Svantesson.

– Vi ser att det kommer att bli mer varsel, konkurser och även uppsägningar nästa år, tillägger hon.

Hon preciserar inte närmare vilka ”riktade insatser” som tycker ligger närmast till hands och lyfter samtidigt fram att den budget som har lagts för 2024 redan innehåller stöd till utsatta grupper.

– Vi sänker skatten för alla löntagare nästa år. För en normal löntagare gör det nästan 7 000 kronor på ett år i sänkt skatt, tillsammans med indexeringen vi har för jobbskatteavdrag, säger hon.

Till det kommer även minskad reduktionsplikt på drivmedel, som drar ned kostnaden för främst diesel.

Längre fram – i budgeten för 2025 – hoppas Svantesson även få möjlighet att lansera vad hon beskriver som tillväxtreformer.

– 2025 kommer vi fortsätta få ordning på Sverige, men vi behöver också tillväxtreformer, för att få fart på tillväxten igen, säger hon.

”Sista ronden är inte vunnen”

Finansdepartementets prognosmakare räknar med att arbetslösheten ökar från 7,7 procent i år till 8,4 procent nästa år. Tidigare bedömning var en ökning från 7,6 till 8,2 procent.

Samtidigt är det för tidigt att blåsa faran över för inflationsspöket, varnar finansministern.

– Sista ronden är inte vunnen ännu, säger Svantesson.

– Vi befinner oss i en lågkonjunktur, en ekonomisk vinter. Där priserna är fortsatt höga även om inflationen är på väg ned, säger Elisabeth Svantesson.

Dessutom lyfter hon fram alternativa scenarion, där hon varnar för att lågkonjunkturen kan fördjupas ännu mer av geopolitisk faktorer.

Hon pekar bland annat på den snabbt förvärrade konfliktnivån i Mellanöstern som en ny faktor som tillkommit sedan höstbudgeten. Andra faktorer som kan ställa till det för svensk ekonomi är om Kinas och/eller Tysklands ekonomiska problem förvärras.

Följ ämnen i artikeln