Roger Akelius efter Academedia-köpet: ”Betyg är avskyvärt”

Vill att rika familjer ska kunna köpa skolplats

Publicerad 2024-02-16

Mångmiljardären Roger Akelius, 78, har köpt friskolejätten Academedia.

Inte för att tjäna pengar, påstår han, tvärtom. Samtidigt har han en bestämd uppfattning om mycket som rör skolan – däribland betygsättning.

– Det är avskyvärt, totalt översitteri. Det är en äcklig militärisk tradition, säger Roger Akelius till Aftonbladet.

Roger Akelius kan kalla sig såväl mångmiljardär som filantrop. Han har en enorm förmögenhet – men skänker också stora summor till olika välgörenhetsprojekt.

Nu kan han också kalla sig huvudägare till 800 friskolor genom sitt köp av skoljätten Academedia genom stiftelsen Akelius Foundation.

Även det kallar han välgörenhet.

– Jag ser det här som en ren donation, jag kommer inte att vinna en krona. Stiftelsen kommer däremot att förlora några miljarder, säger han över en förvånansvärt stadig Facetime-lina från sin lägenhet i Spanien.

Miljardären Roger Akelius blir storägare i friskolejätten Academedia.

Slopar aktieutdelning

Köpet gav eko på marknaden. När Akelius deklarerade att Academedia i hans regi minsann inte ska dela ut några vinster till aktieägarna framöver sjönk aktien som en sten. Som mest var kursen ner 15 procent på onsdagen.

– Vad ligger aktien på i dag ungefär? frågar Akelius på torsdagsförmiddagen.

Ner 3,3 procent, blir svaret. Under samtalet fick man betala 47,7 kronor för en friskoleaktie. Roger Akelius betalade 65 kronor per aktie när han köpte 24,4 procent av bolaget för drygt 1,7 miljarder.

Det är ingenting han ligger sömnlös över.

– Nej, det är jag inte orolig över. Alla aktieägare får ta ett antal risker. Som en kronisk företagare tänker jag alltid vad man kan göra bättre för kunderna. Gör man det bättre för kunderna och för de anställda så kan man tjäna pengar på lång sikt.

Du har varit väldigt frispråkig kring hur du vill göra om Academedia och som erfaren affärsman borde du ha förstått hur aktiemarknaden skulle reagera. Finns det en strategi här att du vill få ner kursen för att köpa ut Academedia från börsen?

– Nej, jag har aldrig någon gång försökt att påverka någon aktiekurs. Däremot har jag hela tiden varit hyperärlig och sagt exakt vad jag tycker och tänker. Det har jag fått både ris och ros för.

– Min egen uppfattning är att man först ska ta hänsyn till elever och anställda, oberoende av vilken affärsverksamhet man har. Att man har som affärsidé att tjäna pengar på utbildning kan man ha om man har helprivata skolor som inte är skattefinansierade. Min ambition är inte att vårda kapitalister, aktieägare, utan kunderna och anställda. Det är det som är grejen.

Roger Akelius på 90-talet.

Vill att rika ska kunna köpa sig skolplats

Roger Akelius vill alltså att man ska kunna köpa sig en plats på en friskola, det han kallar ”helprivata” skolor.

– Det är väldigt dyrt för kommuner i Sverige med sjukhus och skola, och hur ska kommunerna klara den ekonomin? Då tror jag att man får anpassa sig som många andra länder i världen och införa helprivata skolor där de som har mycket pengar betalar hela skolavgiften för sina barn. Det innebär att för varje barn där föräldrarna betalar allting, skulle kommunen spara motsvarande summa.

Han är dock medveten om att det inte är en spikrak väg till att hans ambition blir verklighet.

– I Sverige har vi en ingrodd idé om att ingen ska köpa sig fördelar. Den är väldigt stark, ingen ska minsann kunna köpa sig något bättre. Men jag tror att den heliga kossan, som jag tycker är lite löjlig, kommer man att släppa om fem år ungefär, därför att kommuner helt enkelt inte har råd om man inte sänker kvaliteten markant. Eller så får man tillåta att man även har privata skolor som kan ta betalt hur mycket de vill och erbjuda vilken kvalitet de vill.

Försvarar skatteplaneringen

Kan och bör en bra skola vara vinstdrivande?

– Jag tror att en väldigt markant skillnad är om den är skattefinansierad. Då finns det inte utrymme att ta ut vinster, pengarna räcker inte. Det man gör där är att förbättra kvaliteten i stället. Däremot när det gäller skolor som drivs helt privat, då ska det vara vinstdrivande för då drivs det rent affärsmässigt.

Det är ingen hemlighet att du genom åren har gjort dig känd som en skatteplanerare, du har skrivit böcker på ämnet till exempel. Men hade inte mer skattepengar till kommunala skolor, från miljardärer som dig själv, bidragit till en bättre kommunal skola?

– Mer pengar hade bidragit till det hela, det är helt korrekt. Men skatteplanering… jag tycker att skatter inte ska vara någon överraskning för någon. För att det inte ska vara en överraskning måste man planera.

Roger Akelius lägger ut texten om hur han genom åren samarbetat med skattemyndigheter för att göra det lättare att deklarera – och planera.

– Vi har i dag världens mest lättanvända skattesystem, trots alla krångligheter som finns i det. Vi bytte till exempel alla svåra ord som ”den skatteskyldige” till ”du”. Allt för att göra det lättare. Det var ett journalistiskt scoop jag gjorde i den boken. Sedan var det många på den tiden som tyckte att grannen fick lägre skatt, men han fick en rättvis skatt. Varenda skatteregel är väl genomtänkt och har ett syfte, till exempel att du får ränteavdrag om du köper en bostad. Det är ren skatteplanering.

– Så det är ingenting skumt eller konstigt. Det är inte bara tillåtet, det är berömvärt. Jag borde ha fått ett journalistpris när jag skrev de där böckerna.

Roger Akelius blir ny huvudägare i norra Europas största friskolekoncern, Academedia, med 800 skolor och 100 000 elever. Han köper Mellby gårds andel.

Rasar mot betyg: ”Totalt översitteri”

Tillbaka till köpet av 800 friskolor. Roger Akelius har gjort det för att han är ”pedagogiknörd”. Han har en bestämd uppfattning om hur den ideala skolan ska bedrivas. Kortfattat ska lärandet inte vara krångligt, snarare lekfullt. Lite samma filosofi som han hade med skattesystemet. Han vill se fler lärare, mindre klasser. Det är bra både för lärandet, men också för att bidra till mindre mobbning, menar Akelius.

Han har även starka åsikter kring betyg i skolan. Akelius skräder inte orden när frågan kommer på tal.

– Det är avskyvärt, totalt översitteri. Det är en äcklig militärisk tradition, säger han och utvecklar:

– Betyg är bara till för de två bästa i klassen. Hur intressant är det för dig som elev att få veta att du är sämre än de två bästa i klassen? Det hör hemma i en pluton, och så vill barn inte ha det. Ta bort betygen och inför kunskapsprov i stället.

Mäts inte resultaten från kunskapsprover med de övriga i klassen på samma sätt?

– Nej, det gör de inte. Om du tar ett körkort mäter du inte resultatet med övriga deltagare. Antingen klarar du det eller inte.

”Klarar inte av att påverka politiker”

Är det här ett mål hos dig att påverka politiker till att göra om hela betygssystemet?

– Jag klarar inte av att påverka politiker. Jag säger bara vad som är min uppfattning. Politiker är ju invanda med traditioner, de tror att det ska vara 30 personer i en klass, de tror att det ska vara betyg. Och så har de massa andra dumheter för sig.

Hur ser Academedia ut om tio år?

– Den ena vägen är ju om man tillåts riktiga friskolor, alltså privata skolor. Då kan kanske 10-20 procent av Academedia ha sådana skolor. I Sverige ser jag mycket möjligheter till utveckling.