Yrkena du ska välja för att få jobb

Publicerad 2014-03-17

Vill du vara säker på att få jobb bör du satsa på att utbilda dig inom teknik eller it.

Är drömmen att bli matros ser det mörkare ut.

Här är yrkena som ger bäst – och sämst chans till jobb.

Nu kan du börja söka till höstens utbildningar på universitet och högskolor.

Väljer du att satsa på ett arbete som ingenjör, ett yrke inom it eller en eftergymnasial utbildning inom hälso- och sjukvård är chansen att få ett jobb allra störst. Inom dessa områden är jobbchanserna mycket goda på fem och tio års sikt, enligt Håkan Gustavsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen.

Mjukvaru- och systemutvecklare, ingenjör och tekniker inom gruvteknik och metallurgi samt sjuksköterskor inom psykiatrisk vård toppar Arbetsförmedlingens bristindex, listan över yrken med störst brist på arbetskraft under 2014.

Sämst chanser

Chansen till jobb i år är däremot sämst inom yrken som matros, fotograf och journalist.

Även på några års sikt är jobbmöjligheterna sämre inom kultur och media.

– Det blir en form av genomsnittsbild. Har man det lilla extra och driv har man möjlighet att hitta jobb även som kulturvetare eller om man har gått journalisthögskolan, men om man generaliserar är det allmänt sett betydligt besvärligare, säger Håkan Gustavsson.

En kombination

Orsaken till bristen på arbetskraft är en kombination av två olika saker. Dels en intressedimension, att studieintresset är för litet. Det gäller främst för it- och ingenjörsyrken. Till läkarutbildningarna däremot är antalet platser kvoterade, utbildningsvolymen är reglerad.

För yrkena i botten på listan gäller delvis det omvända, studieintresset är för stort för arbetsmarknaden.

– Det är olika trångt i dörren kan man säga, säger Håkan Gustavsson.

Gymnasieutbildning viktigast

Men det allra viktigaste för att få ett jobb är att ha en gymnasieutbildning med sig.

– Det första man som ung ska tänka på är att slutföra gymnasiet. Det är så pass stora volymer av unga som inte slutför gymnasiet att det är det stora och viktigaste arbetsmarknadsproblemet, säger Håkan Gustavsson.

Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i år och nästa år är att jobben och sysselsättningen kommer att öka parallellt med en minskad arbetslöshet.

Här kan du se listan på yrkena med bäst och sämst jobbchanser – och vad medellönen är.

Följ ämnen i artikeln