9 tips för en bättre ekonomi 2018

Uppdaterad 2018-02-05 | Publicerad 2017-12-21

Så sparar du pengar och förbättrar din privatekonomi nästa år.

2017 är över. Oavsett om privatekonomin växlat upp eller ner går det att med enkla medel förbättra resultaten 2018.
Här är experternas bästa tips för plånboken nästa år:

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank

Sharon Lavie.
  1. Amorteringskrav och bilskatt
    1 mars nästa år skärps amorteringskravet för nya bolån med en procent utöver gällande krav, om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst.
    – Om du vill köpa bostad och är rädd att slå över taket gäller det att hitta en ny bostad innan 1 mars, säger Sharon Lavie.
    Dessutom införs regeringens nya bonus-malussystem för nya bilar 1 juli. Kortfattat innebär det att bilar med höga utsläpp blir dyrare, och bilar med små eller inga utsläpp får bonus.
    – Om du tänker köpa en miljövänlig bil ska du göra det efter 1 juli, eftersom du kan få uppemot 60 000 kronor i bonus. Om du funderar på en dieselbil eller en bil med höga koldioxidutsläpp ska du köpa den innan, säger Sharon Lavie.
  2. Se över abonnemang
    Det nya året är ett gyllene tillfälle att se över den uppsjö av olika abonnemang de flesta hushåll sitter på, anser Sharon Lavie.
    – Stryk det du inte använder. Det kan vara tidningsprenumerationer, tv-kanaler eller gymkort. Se också om du kan teckna bättre avtal för till exempel el, hemförsäkring eller bilförsäkring.
  3. Leta extrainkomster
    Inför det nya året kan det vara läge att se över vilka eventuella extrainkomster hushållet kan få in, tipsar Sharon Lavie.
    – Man kan rensa förrådet och sälja på loppis. Alltifrån barnkläder till verktyg och cyklar som kanske inte används. Om man har tonårsbarn hemma kan man stötta dem att ta extrajobb, eller sätta upp lappar om de kan vara hundvakt, barnvakt eller klippa gräs till exempel.

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken

Magnus Hjelmér.
  1. Kartlägg kostnader
    Magnus Hjelmér levererar sina tips i form av en trestegsraket. Steg ett är att ägna en minut om dagen under januari åt att skriva ner sina utgifter.
    – Det är jättelätt att logga in på banken och se vad du har handlat under dagen. Ha ett block nära till hands och skriv ner det du handlat under olika kategorier. På bara 30 minuter har du kartlagt alla dina kostnader under en månad.
  2. Omprioritera
    När du väl har skaffat dig koll på dina utgifter gäller det att bestämma dig för vad som ska prioriteras upp respektive ner.
    – Ganska snabbt ser man till exempel att det inte går att äta hämtmat tre gånger i veckan. Eller att du kan behöva ta cykeln ibland istället för bilen. Det tar inte många minuter att göra omprioriteringarna när du har hela kartan framför dig, säger Magnus Hjelmér.
  3. Förändra och belöna
    Det viktigaste, och kanske svåraste, steget är att förändra sina beteenden. Ett sätt är genom att belöna nya vanor.
    – Om man till exempel dragit igång ett sparande kan du minsann få ta några kronor av det efter ett halvår och köpa något du verkligen vill ha, säger Magnus Hjelmér.
    Ett annat sätt är att ta bort det som hindrar en från att genomföra små förändringar av sina vanor.
    – Om du köper en kaffe varje dag på väg till jobbet – ta en ny väg! Eller se till att veckoplanera din mat, så kanske du inte ströhandlar eller äter ute lika mycket.

Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar

Elisabeth Hedmark.
  1. Kolla över försäkringsskyddet
    Vad händer med din ekonomi om du eller din partner blir sjuk, arbetslöshet eller i värsta fall går bort? Det är en viktig fråga att ställa för att skapa en bättre ekonomi, anser Elisabeth Hedmark.
    – Se till att ha ett bra försäkringsskydd som täcker de behov man har. Många gånger finns det gruppförsäkringar via jobbet som man kan komplettera med. Vid arbetslöshet ger a-kassan kanske låg ersättning. Då kan man ofta via sitt fackförbund täcka upp med en inkomstförsäkring.
  2. Se över lånen
    Bolånen är en av hushållens största utgiftsposter. Snittlånaren kan spara uppemot 20 000 varje år på att pruta.
    – Passa också på att förbered dig för räntehöjningar som troligtvis kommer nästa år. Räkna ut vad det innebär för hushållet och vilka marginaler ni har, säger Elisabeth Hedmark.
  3. Strukturera sparandet
    Se till att ha olika mål med sparandet, och fördela det i olika delar eller påsar.
    – Redan i januari kan man börja sätta av pengar till semestern eller nästa jul, säger Elisabeth Hedmark.
    Nyåret kan också vara ett bra tillfälle att komma igång med ett privat pensionssparande.
    – Det är enormt viktigt i dagens läge. Det är Investerinssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring som gäller. Och eftersom pensionssparandet är långsiktigt i de flesta fall handlar det om börssparande, antingen i aktiefonder eller rena aktier. Det ger bäst möjlighet till en schysst avkastning på lång sikt.

Följ ämnen i artikeln