Fransman får ekonomipriset till Nobels minne

Publicerad 2014-10-13

Fransmannen Jean Tirole får Riksbankens pris till Alfred Nobels minne 2014.

Tirole får priset ”för hans analys av marknadsmakt och reglering”.

– Jag är mycket hedrad. Jag är så rörd av detta, säger Tirole.

Kungliga Vetenskapsakademin anser att fransmannen har "klargjort hur man kan förstå och reglera branscher med några få mäktiga företag".

Vid den direktsända presskonferensen i Stockholm på måndagen fick Jean Tirole svara på frågor via telefonlänk. Han började med att tacka för priset:

– Jag är mycket hedrad. Jag är så rörd av detta.

Prissumman är på åtta miljoner kronor, precis som övriga Nobelpris. Ekonomipriset är dock inte ett riktigt Nobelpris, utan instiftades vid Riksbankens 300-årsjubileum 1968. Sedan dess har bara en kvinna fått ekonomipriset.

Prisets korrekta namn är Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Används inom flera områden

Jean Tirole har sedan 1980-talet blåst nytt liv i forskningen om marknadsmisslyckanden, enligt Kungliga Vetenskapsakademin.

Före Tirole försökte forskare och beslutsfattare hitta enkla, allmängiltiga regler som skulle vara tillämpliga i alla branscher. Men Tiroles forskning visar att den bästa regleringen eller konkurrenspolitiken bör vara noggrant anpassad till specifika förhållanden i varje enskild bransch.

Tiroles principer har använts i flera branscher, från banker till telekommunikation.

Med hjälp av hans forskning kan "myndigheterna bättre sporra mäktiga företag att bli mer produktiva och samtidigt hindra dem från att skada konsumenter och konkurrenter".

Favorittippad

Den 61-årige Jean Tirole är professor i nationalekonomi vid Institut d'économie industrielle i Toulouse.

– Jag tror att banksektorn är väldigt svår att reglera, och vi ekonomer och akademiker måste arbeta mer på det, sade Jean Tirole under frågestunden i samband med prisutdelningen. Han konstaterade också att reglering är ett komplext ämne.

– Den måste vara tillräckligt lätt för att inte döda entreprenörer, men man måste samtidigt ha en stark stat som kan genomdriva regleringarna på ett intelligent sätt, sade han.

Tirole fick frågor om reglering av globala storföretag. Han svarade att myndigheter, nationer måste hänga med, såsom EU gjort med sin bankunion.

– Bankunionen i Europa är en väldigt bra sak. Det är en superb idé även om vi inte vet ännu hur den kommer att fungera, sade Tirole, som efterlyste fler globala regleringsinstanser.

– Vi rör oss mot det vad gäller konkurrensreglering, men tyvärr inte vad gäller klimatförändringar. Det är ännu viktigare.

I en intervju med Nobel Media sade Tirole:

- Jag blev otroligt förvånad över äran att få priset och det  tog mig en halvtimme att återhämta mig när Svenska Akademin hade ringt. Jag har fortfarande inte återhämtat mig.

Vad sade din mamma när du berättade om priset?

- Hon är 90 år, så först bad jag henne att sitta ner innan jag berättade, skrattar Tirole.

Den svenske ekonomiprofessorn Hubert Fromlet lyckades pricka in Tirole i den lista över möjliga mottagare av ekonomipriset som han upprättar varje år.

Följ ämnen i artikeln