Storbankens vd-pensioner värda en halv miljard kronor

Publicerad 2023-08-25

Handelsbankens tidigare vd:ar kan glädjas åt mastiga pensioner.

Sammanlagt har bankens sju senaste vd:ar fått pensionsavtal värda en halv miljard kronor, enligt en granskning från SvD.

Sedan år 2000 har Handelsbanken haft sex vd:ar – nästa år blir den siffran sju när nuvarande vd:n Carina Åkerström avgår.

I jämförelse med de andra storbankerna är det många byten på kort tid – SEB har exempelvis under samma period bara haft tre vd:ar.

Många chefsbyten har också inneburit många pensionsavtal.

SvD har gått igenom avtalen för bankens sex senaste vd:ar:

Arne Mårtensson (vd 1991–2001), Lars O Grönstedt, (vd 2001–2006), Pär Boman, (vd 2006–2015), Frank Vang-Jensen (vd 2015–2016), Anders Bouvin (vd 2016–2019) och slutligen Carina Åkerström, (vd 2019–2024).

Carina Åkerström har varit vd för Handelsbanken sedan 2019.

150 miljoner i pension

Det finns inga exakta siffror för pensionsavtalen, men SvD har gjort schablonberäkningar baserade på vd:arnas slutlöner och procentsatsen av den som respektive vd har rätt till efter pensionen.

Som exempel kan nämnas Anders Bouvin, som avgick 2019. Han är i dag 65 år och hade en slutlön på 13 miljoner. Om man antar att Bouvin lever till 85 betyder det enligt SvD:s uträkningar att hans pension i dag är värd cirka 150 miljoner kronor.

Tidningen drar slutsatsen att avtalen sammanlagt är värda en halv miljard kronor.

Avgående vd:n Carina Åkerströms pension beräknas vara värd cirka 100 miljoner kronor.

”Bytena beror på internrekryteringar”

Handelsbanken kommenterar inte själva pensionspaketen, men kommunikationschefen Louise Sander förklarar för SvD att de många vd-bytena beror på att man har rekryterat internt:

– Det innebär att de verkställande direktörerna vanligtvis har arbetat länge i banken innan de får jobbet. Carina Åkerström exempelvis hade jobbat 30 år på andra befattningar innan hon blev vd. Då är det ofrånkomligt att man har uppnått en viss ålder vid tillträdet.

Handelsbanken har dessutom haft sämst kursutveckling och lägst lönsamhet av de fyra storbankerna under 2023.

Men enligt Louise Sander har det inte spelat någon roll för vd-bytena.

– Nej, inte alls. Carina Åkerström fyller 62 nästa år och historiskt är det en vanlig pensionsålder i banken. Sedan tycker vi inte att vår lönsamhet har varit svag. Men jag vet att jämförelsen har gjorts, där man jämfört utveckling med andra banker under hennes tid som vd. Det kan bero på många saker, olika affärsinnehåll och olika lönsamhet i utgångsläget av jämförelsen.