Utökad strejk närmar sig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-25

Under helgen har parterna i papperskonflikten suttit i intensiva förhandlingar.

Men inget nytt avtal har blivit klart.

Det innebär att ytterligare pappersbruk ut i strejk på måndagen.

Nu är det klart att det blir en utökad strejk inom papperskonflikten.

– Vi har fått ett bud som vi har tackat ja till och som Pappers har sagt nej till, säger Lotta Larson, Skogsindustriernas kommunikationschef.

I och med att Pappers har sagt nej till medlarna, de opartiska ordförandena (Opo), innebär det att ytterligare sex pappersbruk tas ut i strejk från och med måndag. Dessutom tas ytterligare ett bruk ut som fackförbundet anser har brutit mot den övertidsblockad som ligger.

Kostnad: 100 miljoner om dagen

Att strejken nu utvidgas innebär att en redan dyr strejk kommer att kosta ännu mer.

– Hittills har det varit förlorade exportintäkter på ungefär en halv miljard kronor. När nu ytterligare sju bruk tas ut kommer det att innebära en eskalering till ungefär 100 miljoner kronor om dagen, säger Marie S Arwidson, vd för Skogsindustrierna.

Hon påpekar att den prislappen gäller direkta effekter. Till det ska läggas indirekta effekter som exempelvis förlorade affärsmöjligheter när kunder söker nya leverantörer och att det även drabbar underleverantörerna hårt.

Marie S Arwidson säger att Skogsindustrierna gjort mycket för att gå Pappers till mötes.

– I Opos avtalsförslag ligger satsningar som gäller bemanningsfrågan, en lösning på pensionsfrågan och en låglönesatsning.

”För dåligt”

Matts Jutterström, förhandlingschef vid Pappers, säger att det som medlarna presenterade knappt kunde ses som ett bud.

– Vi uppfattade det som en skiss till ett möjligt avtal. Vi tycker att det är för dåligt, nivåerna är för låga och bemanningsfrågan är inte tillräckligt beaktad, säger han.

Därför var det självklart för förbundet att säga nej. Och det innebär att strejken nu kommer att utvidgas.

– Det är tråkigt att inte Skogsindustrierna tar tillfället i akt och förhandlar om saker och ting utan hugger sig fast i samma uppfattning som de haft tidigare, säger Matts Jutterström.

Följ ämnen i artikeln