Fortfarande fara för ny räntechock

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-13

Ekonomiexpert: Härdsmälta i slow motion

26 oktober Riksbankschefen Stefan Ingves vid en presskonferens. Riksbanken höjer reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,00 procent.

Den akuta krisen är över – men faran för en räntechock är inte förbi.

Tvärtom kan det vara en tidsfråga innan storkrisen slår till.

– Vi befinner oss i en härdsmälta i slow motion, säger Harvard-professorn Kenneth Rogoff till di.se.

Och svenska boräntor kan skena, varnar experter.

Kenneth Rogoff.

Ryktet om den ekonomiska krisens död är betydligt överdrivet. Men på fredagen försökte åtminstone ledarna för EU:s fem största länder lugna befolkningen.

På G20-mötet i Seoul förklarade de att de inte tänkte låta banker ta del av smällen om något euroland skulle gå omkull, enligt TT.

Räntetryck avtog

Euron tog beskedet bra och återhämtade sig under fredagen, och räntetrycket mot Irland avtog – samtidigt som det ryktades om att landet tvingas söka nya nödlån.

Men fredagens smått positiva besked har inte fått olyckskorparna att sluta kraxa.

Pär Magnusson, nordisk chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland, varnar för att en extern chock kan drabba svenska boräntor sedan Riksbanken minskat volymerna i billiga krediter till bankerna, skriver TT.

– Även bergsäkra papper som svenska bostadsobligationer tar oförtjänt stryk när paniken griper omkring sig, säger han.

Varnar för ny härdsmälta

Harvard-professorn Kenneth Rogoff var en av de experter som tidigt varnade för att USA:s bolånemarknad var på väg mot en kris, och han förutspådde sommaren 2008 att en problembank skulle gå omkull. I oktober gick Lehman Brothers i konkurs – och den globala finanskrisen var ett faktum.

Rogoff befinner sig på Sverigebesök och spår att fler EU-länder kommer att knäckas av krisen.

– Vi befinner oss i en härdsmälta i slow motion. Det är inget vi kommer ur i en handvändning. Det kommer att ta tid, och nästa fas blir att vi får se fler länder vänder sig till IMF och EU för skuldhjälp, säger han till di.se om Europas finansiella kris.

Han är övertygad om att det är så gott som givet att länder snart når ruinens brant.

– Det är inte omöjligt, men det blir mycket svårt för krisländerna att klara sig undan. Det kan dröja ett år eller en vecka tills det sker”, säger han till di.se.

Följ ämnen i artikeln