Nya vinster väntas för bankerna: ”Kommer sticka i ögonen”

Publicerad 2023-07-14

Medan många hushåll går igenom ett stålbad är bankernas förutsättningar på topp.

Nästa vecka presenteras andra kvartalsrapporten – och resultaten väntas både glädja och provocera – beroende på vem du frågar.

– Det kommer att sticka i ögonen, säger sparekonomen Frida Bratt.

Frida Bratt, sparekonom Nordnet

Nästa vecka kommer storbankernas andra kvartalsrapport – vilket väntas bli en upprepning av den första rapportens vinstfest.

– Det kommer att bli väldigt starkt igen. Bankerna blir den vinnande sektorn ännu en gång. Det har varit ett uppåtgående ränteläge vilket ökar bankernas intjäningsförmåga, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Med tanke på att många hushåll fortfarande kämpar för att få ihop sina levnadskostnader i spåren av räntehöjningar och hög inflation tror Frida Bratt att de stundande kvartalsrapporterna kan bli provocerande för många.

– Det kommer att sticka i ögonen på en del håll. Många bolånetagare har det tufft. Det kommer säkert att bli en diskussion även den här gången.

I 2023 års första kvartalsrapporter gjorde storbankerna tillsammans en vinst på 37 miljarder kronor efter skatt.

Frida Bratt tror att siffran kommer att vara ungefär densamma även denna gång.

– Vi kan nog vänta oss något liknande för andra kvartalet.

Ränta på lönekontot påverkar

Efter mycket kritik från flera håll om varför bankerna inte har ränta på sina lönekonton har samtliga fyra storbanker under försommaren infört detta.

Det påverkar räntenettot negativt – men är något som enligt Frida Bratt inte kommer att märkas tydligt i den här kvartalsrapporten.

– Det är klart att det motverkar det ökade räntenettot litegrann. Men bankerna är fortfarande vinnarna. De har höjt utlåningsräntorna samtidigt som man inte har satt in ränta på lönekonton förrän nu. Det kommer ändå att bli ett bra resultat för deras del.

När andra kvartalet nu avslutas tycker Frida Bratt att det kommer att bli intressant att höra hur bankerna resonerar kring marginalerna på bolån.

– Bankerna höjer räntorna för utlåning men inte riktigt i samma takt som Riksbanken. Det beror på, tror jag, att vi inte lånar lika mycket i det här läget. Bankerna måste slåss lite mer för sina kunder och ha konkurrenskraftiga erbjudanden.

Frida Bratt vill därför flagga för att bolånekunder trots det höga ränteläget har ett visst svängrum när det gäller att diskutera bolån med banken.

– Det ger ett ganska bra förhandlingsläge eftersom bankerna är mer pigga på att anstränga sig för att försöka behålla sina kunder. Det ska man komma ihåg när man förhandlar.

”Väldigt goda förutsättningar för bankerna”

Bo Becker, professor i finans vid Handelshögskolan i Stockholm, räknar också med att storbankerna kommer att uppvisa ett lyckat räntenetto i kvartalsrapporten.

– Resultatet kommer såklart att vara bra av samma skäl som i första kvartalsrapporten. Det som gällde förra gången gäller fortfarande. Många har rörliga lån, utlåningsräntan går upp samtidigt som bankerna inte har några kreditförluster, säger han.

– Det är inte som att ekonomin är svag, arbetsmarknaden är jättehet. Kreditförluster kommer från att hushållen inte kan betala sina lån. Har man kvar sitt jobb betalar man lånen. Det är väldigt goda förutsättningar för bankerna just nu.

Men Bo Becker poängterar att även om bankernas vinster kan verka provocerande för somliga så utgör de bara en pusselbit i ett större sammanhang.

– Räntenettot i en kvartalsrapport ger bara en ögonblicksbild av hur det ser ut. Det kanske går bra nu, men blir det en djupare lågkonjunktur kan det behövas ett positivt räntenetto till att täcka framtida kreditförluster. Man måste se på det över en längre konjunkturcykel.

Följ ämnen i artikeln