Stor surströmmingsbrist – säljs för tusenlappar på nätet: ”Enormt tryck”

Publicerad 2023-08-17

Den tredje torsdagen i augusti är helig för landets surströmmingsälskare.

Men i år är det svårare än någonsin att få tag på den illaluktande delikatessen.

Burkar säljs nu på nätet – i många fall extremt dyrt.

”Oskars Surströmming (Premium). Extrem brist.”

Så inleds en av många surströmmingsannonser som just nu ligger ute på andrahandssajterna.

Priset: 2 000 kronor per burk.

Att det är en ”extrem brist” just nu må vara ett säljknep, men i sak stämmer det, bekräftar Olof Wigren, kommunikatör på Surströmmingsakademien.

– Förut kunde folk köpa burkar i butikerna även resten av året, men det är nästan helt kört nu – det tar slut direkt, säger han.

Olof Wigren, kommunikatör på Surströmmingsakademien, äter surströmming 30 gånger per år.

Förr om åren släpptes de första burkarna på surströmmingspremiären, den tredje torsdagen i augusti, men i år började hyllorna fyllas redan förra veckan. Men de tömdes lika fort.

– Det har varit väldigt långa köer på sina håll.

Får endast 20 procent

Värst var bristen förra året. Då fick fiskarna 10 procent av vad de hade hoppats på. I år har det dubblats till 20 procent, men det är fortfarande på tok för lite, fortsätter Olof Wigren.

– Det har varit en brist i fyra-fem år nu. Efter förra årets brist vet folk att de måste hålla sig framme, så det har varit ett enormt tryck.

Det finns flera förklaringar bakom bristen på strömming. Men klimatförändringar pekar Olof Wigren ut som den mest troliga anledningen. Teija Aho, vice ordförande på Sveriges fiskares producentorganisation, utvecklar resonemanget för SvD:

– Tillgång till mat, predation från säl och skarv, fisketryck och vattentemperatur, påverkar olika delbestånd av strömming, och det behövs mer forskning för att kartlägga dessa. Det finns inga enkla svar när det handlar om förändringar i ekosystemet, säger Teija Aho till tidningen.

Trots bristen finns det ännu surströmming att få tag på. Bilden är tagen på en Ica-butik i Sjöbo, på självaste surströmmingspremiärdagen.

Bristen märks inte minst på andrahandssajterna. En snabb scrollning på Blocket visar att annonserna hopar sig, den ena dyrare än den andra – ofta över tusenlappen. Och på Tradera pratas det om ”budkrig”.

Varnar för begagnade burkar

Men att köpa en burk på nätet av en privatperson är inte helt oproblematiskt, menar Olof Wigren.

– Det är en kylvara. Det är klart att om du skickar årets burk och det inte är jättevarmt så kan det funka, men om man inte har den kyld så fortsätter jäsningen. Om den ligger i några dagar i rumstemperatur så blir det inte bra.

Finns det ännu surströmming att få tag på?

– Det finns vissa små lanthandlar och små butiker som har kvar, men hos de större butikerna är det svårare.

Har du fått tag på någon burk?

– Oh ja. Jag har surströmming från 2014 och 2015, jag har årgångsburkar. Jag har ett kylskåp bara med surströmming.

En säljare vill ha 1 500 kronor för en burk surströmming.

Har du tjuvstartat, eller är den här dagen helig?

– Jag äter i dag men jag har redan ätit tio gånger i år. Det brukar bli runt 30 gånger om året, men jag är extrem. I dag äter vi med grannar och vänner.

Så äter proffset delikatessen

Vad ska man ha på den perfekta surströmmingsskivan?

– Där är det lite olika, vissa väljer att ha tomat eller potatis… men jag vill ha ett hårt tunnbröd, västerbottenost, hackad röd eller gul lök, crème fraiche och sen surströmming. Jag vill inte ha något mer. Förstås en nubbe och en öl till.

Om man som jag är lagd åt det mer försiktiga hållet – hur kan du övertyga oss om att prova?

– Det kan man göra är att ta små bitar som man lägger på potatis, sen river du äpple eller päron på. Så att man vänjer sig. Det funkar jättebra.

Annonser med surströmmingsburkar för tusenlappar hör inte till ovanligheterna dessa dagar.

Följ ämnen i artikeln