Görans chock – drömlägenheten var pantsatt

Stämdes på miljonbelopp av flera banker: ”Vi är helt oskyldiga”

Uppdaterad 2024-03-05 | Publicerad 2024-03-02

Göran och Vivi-Anns lägenhetsdröm förvandlades till en mardröm när de upptäckte att bostadsrätten de köpt var pantsatt.

Nu kämpar de mot både bankerna och rättssystemet – med risk att förlora allt.

– Förlorar vi kommer vi att bli ruinerade, bostadslösa och mycket fattiga pensionärer, säger Göran.

2013 gjorde Göran och Vivi-Ann Malmquist slag i saken som de funderat så länge på: De köpte en bostadsrätt i Gamla stan.

De hade bott i Skåne i hela sina liv men nu ville de ha närhet till barn och barnbarn som redan bodde i huvudstaden.

Dessutom verkade en lägenhet i Stockholms innerstad som en som nästintill riskfri investering.

– Lägenheten skulle vara en pensionsförsäkring på ålderns höst. Allt man hörde var att bostadsrätter i Stockholm alltid skulle öka i värde, säger Göran, som är 73 år i dag.

På en av Gamla stans mest centrala adresser, i ett hus som självaste Carl Michael Bellman bodde i på 1700-talet, låg drömlägenheten.

Byggnaden hade under lång tid endast bestått av lager- och butikslokaler men 2011 förvärvade ett par byggherrar huset och började göra om lokalerna till bostadsrätter.

– Vi är extremt historieintresserade och tyckte att det kändes roligt att bo i Bellmans gamla hus. Vi bestämde oss för en tvåa som passade oss. Den hade en hiss raka vägen in i vardagsrummet vilket var perfekt eftersom Vivi-Ann har problem med lederna och svårt att gå i trappor.

Göran Malmquist i Gamla stan i Stockholm.

Lade handpenning

Makarna betalade handpenningen i oktober 2013 och kom överens med föreningen som sålde bostadsrätten att inflytt skulle ske i juni 2014, då lägenheten skulle vara färdigrenoverad.

Men bakom kulisserna grodde problem.

Redan 2011 hade renoveringarna visat sig vara mer komplicerade än väntat, om man ska tro Erik som tillsammans med en annan byggherre drev projektet.

– Det är ett komplicerat hus från 1600-talet. Vi ville inte göra ett fuskbygge. Det dök upp saker hela tiden. Allt från att det visade sig att golvet lutar 20 grader till att det blev problem med akustiken. Vi kostade på bygget, säger Erik, som egentligen heter något annat.

Han påstår att mer pengar behövde gå in i renoveringsarbetet.

Utan att meddela sin affärspartner tog Erik via sitt företag ett lån hos Länsförsäkringar under 2012 på nio miljoner kronor, ett hos Swedbank på 15 miljoner och ett hos finansinstitutet FM Finans i på sju miljoner.

Som pantsäkerhet använde han fyra av de blivande bostadsrätterna i Gamla stan.

Lät godkänna panter

För att få igenom panten behövdes dock ett godkännande från bostadsrättsföreningen.

Detta löste Erik genom att låta en anställd i sitt företag bli styrelsemedlem och sedan skriva under ett kontrakt som gav grönt ljus för pantsättning.

– Ja... varför sa jag inget till min affärspartner… jag tyckte väl att det var min ensak. Jag såg det som att vi hade varsina andelar i huset och att han inte behövde veta vad jag gjorde med mina andelar. Jag behövde inte hans godkännande.

Till en början var skuldsättningen inget som oroade Erik.

– Kalkylerna såg så bra ut. Jag var övertygad om att allt skulle gå jämnt ut när lägenheterna var sålda.

Men renoveringskostnaderna drog iväg, enligt Erik. Bankerna förlängde hans krediter några månader åt gången medan han kämpade för att få ekvationen att gå ihop.

Påstod att föreningen var pantfri

Samtidigt fortskred planerna på lägenhetsförsäljningarna.

Under 2013 anlitades en stor mäklarkedja till att sälja samtliga tolv bostadsrätter som nu hade blivit till i det gamla Bellman-huset.

Samma person som skrev under godkännandet av panterna signerade nu ett dokument som intygade mäklarna och köparna att det inte fanns några panter i föreningen.

– I min värld fanns det inte några panter i bostadsrätterna. Det blir tekniskt svårt att förklara men jag tänkte att det var mina andelar som var pantsatta och inte lägenheterna. Jag trodde inte att det kunde innebära problem för någon annan än mig själv.

Du känner inte att du aktivt dolde något, att du ljög?

– Nej. Jag såg det inte så.

”Men shit”

Ändå beskriver Erik hur han hade ångest inför lägenhetsförsäljningarna.

– Det borde aldrig ha sålts några lägenheter över huvud taget. Men köparna hade betalat så mycket i handpenning. Jag kände ”Men shit, de har lagt så mycket pengar. Jag vill inte sätta dem i en sits där de inte får tillbaka pengarna”. Så jag tänkte att jag skulle lösa mina problem med bankerna själv.

Varför gick du inte in och stoppade affärerna?

– Med facit i hand hade det varit bättre. Men som sagt, jag tänkte att jag skulle lösa situationen.

Så kom Göran och Vivi-Anns tillträdesdag i juni 2014.

De hade varit i Stockholm i en vecka i väntan på att få tillgång till lägenheten och hade under tiden bott på hotell.

De såg fram emot att få bo i ett riktigt hem, att få packa upp sina saker och att kunna laga sin egen mat.

Affären sköts upp

Men när de kom till mötet med mäklaren saknades en av säljarna.

– Den ena byggherren tillika säljaren var där. Men Erik var någon annanstans. Då förklarade mäklaren att köpet inte skulle kunna slutföras förrän en vecka senare. Anledningen var att Erik skulle ”fixa” något. Vi blev irriterade och undrade vad som skulle fixas, men det kunde de inte förklara, säger Göran.

När Aftonbladet frågar Erik vad det var han skulle göra den dagen säger han att han inte minns säkert.

– Jag kommer inte riktigt ihåg vad det var. Men jag har för mig att det var någon pant som skulle lösas i samband med tillträdet.

Till slut gick Göran och Vivi-ann med på att vänta en extra vecka på att få genomföra lägenhetsaffären.

– Vi hade ju fått se intyg på att det inte fanns panter i föreningen så vi litade på att det inte var något finansiellt strul. Hade vi vetat att köpet sköts upp för att Erik skulle lösa en pant hade vi dragit öronen åt oss där och då, säger Göran.

Chocken: Lägenheterna var pantsatta

Makarna flyttade in och gjorde sig hemmastadda. De satte upp sin konst på väggarna. De njöt av den luftiga lägenheten med sina tre meter i takhöjd och de historiska kvarteren runtomkring.

Andra grannar flyttade in. Allt verkade trots allt ha gått bra.

Men medan 2014 och 2015 flöt på tornades problemen upp för Erik.

Han kämpade med att hålla sitt företag flytande medan lånen höll på att förfalla.

– Det gick inte ihop längre. Jag hade amorterat stora delar av lånen men räntorna hade dragit iväg. Det var jättejobbigt såklart.

Det dröjde inte länge förrän bankerna började rikta blickarna mot lägenheterna som Göran, Vivi-Ann och deras grannar nu bodde i.

Hösten 2015 fick Göran, som då var styrelseledamot i föreningen, ett samtal från Swedbank.

– De informerade oss om att vår och tre andra lägenheter var pantsatta. Vi blev konfunderade, vi hade ju ett köpeavtal där det stod att det inte fanns några panter. Jag hade aldrig trott att det skulle sluta med en massa rättegångar, säger Göran.

Lägenheten som Göran och Vivi-Ann köpt visade sig vara pantsatt.

Flyttade ut

Snart hörde även Länsförsäkringar och FM Finans av sig och gjorde anspråk på lägenheterna.

2019 kom den första stämningen. Det var FM Finans som stämde Göran och Vivi-Ann, en annan bostadsrättsinnehavare och ett konsultbolag som också ägde en lägenhet i föreningen.

– I samband med den första stämningen flyttade vi ut från lägenheten. Vi mådde så dåligt av hela grejen. Det kändes som att tavlorna och väggarna rasade in över oss, vi mådde bara illa av att bo där.

Göran, Vivi-Ann och grannarna kunde dra en lättnadens suck när de vann i tingsrätten senare samma år.

Efter att de vunnit målet hörde Göran av sig till både Swedbank och Länsförsäkringar och berättade hur tingsrätten hade resonerat.

– Swedbank beslutade sig då för att stryka panterna och ta kreditförlusten. De tyckte att det var bevisat att vi var oskyldiga och tyckte inte att vi som privatpersoner skulle behöva ta skada. Länsförsäkringar sa att de inte kunde ge oss besked direkt.

Föreningen dömdes

Men snart kom FM Finans med en ny stämning där de i stället stämde bostadsrättsföreningen för felaktig information om panter.

FM Finans begärde då 25 miljoner kronor plus advokatkostnaderna.

Föreningen vann delvis i tingsrätten men dömdes ändå till att betala tre miljoner plus rättegångskostnader, totalt sex miljoner.

Domen överklagades av bägge parter.

Utslaget i hovrätten: Bostadsrättsföreningen dömdes att betala 25 miljoner plus advokatkostnader till FM Finans.

– Det blev ett hårt slag. Efter den här härvan hade många i föreningen velat sälja sina bostadsrätter. Men det går ju inte. Vem vill köpa in sig i en så skuldsatt förening? Vad skulle kvadratmeterpriset bli? Vad blir kvar efter en sådan försäljning?

Problemen slutade inte att hagla. Parallellt med tvisterna med FM Finans kom till slut Länsförsäkringar med ett besked – i form av en stämning.

Vann i tingsrätten

Återigen var det Göran och Vivi-Ann, den andra privatpersonen och konsultbolaget som var föremål för stämningen.

2022 vann svarandena mot Länsförsäkringar i tingsrätten som slog fast att panterna var ogiltiga.

Länsförsäkringar dömdes till att ersätta de svarandes rättegångskostnader.

– Det kändes bra, men vi var ju oroliga för att det skulle komma en överklagan. Och det gjorde det. Nu i maj 2024 ska vi upp i hovrätten mot Länsförsäkringar. Det är stressande.

Samtidigt har Länsförsäkringar lagt ett förlikningsförslag på bordet: 8,2 miljoner kronor plus de svarandes egna advokatkostnader på 3,3 miljoner från tingsrättsmålet som de vann 2022.

– Vi vill inte acceptera förlikningsförslaget. Det skulle kännas som att vi gick med på att vi har gjort fel, när vi i själva verket är helt oskyldiga. Vi vill möta dem i hovrätten, men om vi vinner kan de gå vidare mot föreningen. Förlorar vi kommer vi att bli ruinerade, bostadslösa, stå med skulder till advokater, låneskulder och bli mycket fattiga pensionärer. Detta var ju vår investering inför pensionen.

”Det kändes som att tavlorna och väggarna rasade in över oss, vi mådde bara illa av att bo där”, säger Göran.

”Allt vi har”

Aftonbladet träffar Göran i bostadsrätten i Gamla stan. Han tar ett varv och konstaterar att det är synd att han och Vivi-Ann aldrig fick möjligheten att njuta av lägenheten som de hade föreställt sig.

Vivi-Ann vill inte besöka lägenheten alls. Det ger henne för mycket ångest. Dessutom har hon under tiden som rättstvisterna pågått utvecklat MS och har nu ännu svårare att gå.

Vi frågar Göran om han kan förstå om Länsförsäkringar vill ha tillbaka pengarna de lånade ut.

– Jo, visst. Men vi har ju inget med lånet att göra. Dessutom har Länsförsäkringar en väldigt liten kreditförlust. Det här vore ingenting för dem. För oss handlar det om allt vi har. Swedbank lade ju ner sin pant, varför kan inte de också göra det?

Förvånad

Göran påpekar att Länsförsäkringar själva har bidragit till att situationen har uppstått.

– Konsultbolaget som äger en bostadsrätt i huset, och som blir stämt tillsammans med oss, tog själva ett lån hos Länsförsäkringar med samma lägenhet som säkerhet som redan var pantsatt hos dem. Länsförsäkringar borde ha upptäckt det då. Men det gjorde de inte.

Erik, som tog alla lånen, säger att han är förvånad över bankernas agerande.

– I efterhand tycker jag att de skulle ha gjort en grundligare koll på kalkyler och på entreprenaden och satt sig in i projektet. Det är där risken ligger.

Du kritiserar bankerna, men utan ditt agerande hade de här personerna inte varit i den här sitsen. Vad tänker du om det?

– Det är fruktansvärt. Hemskt. Jag har såklart agerat oaktsamt men jag har inte uppsåtligt skadat någon.

Han säger att han är djupt deprimerad över situationen han har satt Göran, Vivi-Ann och de andra i.

– Jag tycker att det är oerhört tungt. Jag har ingen framtid, jag känner ingen glädje.

Han har själv skulder på drygt 28,5 miljoner kronor hos Kronofogden till följd av lån och krediter som han tagit i samband med diverse byggprojekt.

– Jag har otroligt mycket skulder. Men jag har vigt mitt liv till att lösa situationen för Göran och de andra om det är möjligt. Det vore enda sättet att ta mig ur det här.

”Komiskt”

Under besöket i lägenheten frågar vi Göran hur han ser på Eriks skuld i det hela.

– Han har såklart betett sig väldigt illa och oansvarigt. Men jag tror ändå att han känner empati med oss, mer än vad banken gör.

Sedan några år tillbaka har Länsförsäkringar ett varumärkeskoncept som de kallar ”För all tid”.

I ett pressmeddelande från januari i år säger de att kampanjen är i linje med deras varma och emotionella ton och deras känsla för trygghet.

Göran berättar att han nyligen gick förbi en av reklamaffischerna och att den fick honom att skratta.

– Det stod något i stil med att Länsförsäkringar är med dig hela livet, att de är till för den lilla människan. Det är komiskt.

Fotnot: Aftonbladet har sökt Länsförsäkringar som säger att de ”inte kommenterar pågående rättstvister”. FM Finans, mäklarfirman och ”Eriks” affärspartner har inte svarat på intervjuförfrågan.