Varningen: Högre priser kan stoppa räntesänkningar

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2024-01-31

Albin Kainelainen, generaldirektör på Konjunkturinstitutet (KI), tror vi får tampas med inflationsproblem ett tag till. Arkivbild

En ny våg av prishöjningar är på väg, som kan tvinga Riksbanken att vänta med att sänka räntan.

Varningen kommer från Albin Kainelainen, generaldirektör på Konjunkturinstitutet (KI).

– Inflationen har inte nått ner till målet ännu. Det finns en osäkerhet kvar om den sista biten ned, hur svår den kommer att vara. Och det är för tidigt att säga att inflationsproblemet är löst, säger Albin Kainelainen.

Svenska företag har förändrat beteendet när det gäller prissättning. De höjer priserna betydligt oftare nu än innan inflationen skenade iväg uppåt, enligt Kainelainen.

Väldigt skadligt

En förklaring är att de har sett att det går att höja priserna utan alltför allvarliga konsekvenser. De är också mer inställda på att svara snabbt på nya störningar – som kraftiga elprislyft – med att höja priserna.

Risken är att det blir som på 1970-talet, där inflationen under många år pendlade kraftigt på skadligt höga nivåer, enligt KI-chefen.

– Det är väldigt skadligt. Det ger väldigt dåliga förutsättningar för ekonomisk planering för både hushåll och företag, säger han.

En färsk KI-mätning pekar på fortsatta prishöjningar från företag på historiskt höga nivåer de närmaste tre månaderna. Riksbanken – vars egna djupare och smalare enkäter om prisplaner pekar i motsatt riktning – kan därför behöva vänta till augusti med att sänka styrräntan.

– Det är väldigt många företag, väldigt brett spritt i näringslivet, som planerar att höja priserna. Det ligger på en historiskt hög nivå. Det har kommit ned från den absolut toppen, men det ligger fortfarande väldigt förhöjt, säger han.

– Vi ser ingen nedgång. Prishöjningsplanerna ligger relativt stabilt, vilket så klart är oroande, tillägger han.

Stora riskerna

När man tittar på producentpriserna i Sverige har de fallit tydligt, brett och länge. Konsumentpriserna – som är det som inflationen mäter – har trots det fortsatt att höjas.

Det som oroar är tjänstepriserna, enligt Kainelainen.

– Det är där vi och Riksbanken ser de stora riskerna för att prisökningarna inte ska gå ner. Det är den inflationen som är farlig. Den är inhemskt genererad. Den är mer styrd av löner och av det inhemska kostnadstrycket, säger han.

Följ ämnen i artikeln