Så påverkas parkeringar när mynten försvinner

Publicerad 2017-06-30

Stockholm har helt slopat dem, Malmö har tagit bort en del och Göteborg har kvar flest p-automater med myntbetalning.

Storstäderna satsar miljoner på att byta ut p-automaterna.

En del skippar helt att ta emot de nya mynten.

– Det kostade för mycket för oss att ta hand om automaterna, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholm.

I morgon, lördag, blir de gamla mynten ogiltiga. I samband med detta har kommunerna tvingats byta ut parkeringsautomaterna.

I Stockholm, Göteborg och Malmö resonerar man olika när det gäller om det ska finnas myntbetalning eller inte.

I Stockholm togs myntautomaterna bort redan förra året.

– Vi visste att de gamla mynten skulle försvinna när vi tog bort detta, men huvudskälet till att vi gjorde det var att det kostade för mycket för oss att ha hand om automaterna. Det var både kostsamt och dåligt för miljön. Sedan var det vanligt att folk gjorde inbrott i automaterna och då kostade det pengar för oss att skruva ihop dem igen, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholm.

P-avgift på fler ställen

Enligt honom var det tidigare ungefär fyra procent av parkeringsavgifterna som betalades med mynt.

Under våren började 800 nya automater sättas upp. De här maskinerna tar bara kort och alla ska vara på plats under hösten 2018. Totalt kostar projektet 30 miljoner kronor.

I och med de nya automaterna kommer det att bli p-avgift i fler delar av Stockholm.

– Innan vi tog ut p-avgift såg vi att en del människor använde parkeringar som långtidsparkering. Då var det svårt för folk att hitta parkering och därför har vi behövt införa p-avgift, säger Erik Söderberg.

Blev kontantfria i onsdags

I Malmö har också många myntautomater tagits bort. Parkering Malmö har bytt ut bomsystemen i parkeringshusen. Triangelhuset och Emporia var de sista som blev kontantfria i onsdags.

Men vid Skånes universitetssjukhus i Malmö går det fortfarande att betala med mynt. Här har bolaget ett uppdrag gentemot Region Skåne och har därför fått byta ut elva p-automater.

– Det finns en vilja att ha kontantfritt här också, men det möter lite mer motstånd från patienter, säger Angelica Persson, teknikchef på Parkering Malmö.

Tidigare var det ungefär tio procent som betalade med mynt i bolagets automater. Betydligt färre än så betalar i dag med mynt i de automater som finns i innerstaden, som gatukontoret i Malmö stad har hand om.

Trots att det bara är ungefär en procent som betalar med mynt här har man valt att behålla myntbetalning i ett 100-tal av de närmare 600 automaterna. Att bygga om en biljettautomat så att den passar de nya mynten kostar ungefär 3 500 kronor.

Tar inte bort mynt

I Göteborg håller man på att sätta upp 1 000 nya p-automater, varav ungefär hälften kommer att ta mynt.

– Vi har kvar åtta procent som bara betalar med mynt, så vi är inte där än att ta bort mynten helt. Vi har resonerat att vi måste ha mynt för att folk fortfarande använder det. Då måste vi respektera medborgarnas och göteborgarnas önskan, säger Amir Torkalinaghipoor, chef för parkeringsservice på Parkering Göteborg.

Projektet kostar cirka 20 miljoner kronor och alla nya automater ska vara uppsatta vid årsskiftet, men senast i dag, fredag, ska 700 maskiner ha kommit på plats. De flesta myntautomaterna finns inne i centrum.

– Inne i centrala stan betalar många med mynt. Under semestertiderna ser vi att mynten ökar då det är en ökning av besökare i centrala Göteborg, säger Amir Torkalinaghipoor.

Följ ämnen i artikeln