Här får vi snålast presenter

Publicerad 2013-04-26

Karta: Så mycket pengar lägger vi på presenter län för län

Under våren ger vi presenter och gåvor till nära och kära som aldrig förr.

Snålast presenter får du från släktingarna i Uppsala och dyrast från stockholmarna.

– Pengarna ska inte behöva styra, använd fantasin, säger Annika Creutzer, Aftonbladets privatekonomiska expert.

I Uppsala spenderas minst pengar på presenter och stockholmarna köper de dyraste.

På våren startar högsäsongen för presentbranschen. Då fyller flest personer år, och då sker de flesta festerna som dop, bröllop, konfirmationer och studentskivor.

Köp- och säljsajten Tradera har genom en undersökning via marknadsundersökningsföretaget Yougov tagit reda på var i landet vi lägger mest pengar på födelsedagspresenter.

Stora skillnader

Undersökningen visar att svensken i snitt lägger 3 055 kronor på födelsedagspresenter varje år. Men skillnaderna mellan länen är stora. Dyrast presenter ger man i Stockholms län, där spenderar man 3 323 kronor på presenter per år. Minst pengar på presenter lägger man i Uppsala län – 2 680 kronor –, följt av Västerbotten och Dalarna.

Men det är inte pengarna som avgör presentens värde, säger Aftonbladets privatekonomiska expert Annika Creutzer.

– Det gäller att använda fantasin, många uppskattade presenter är gratis. Småbarnsföräldrar uppskattar exempelvis att man erbjuder sig att vara barnvakt några kvällar. Alla tjänster som underlättar vardagen brukar uppskattas, säger hon.

"Låna inte till presenter"

Det är också viktigt att inte köpa presenter för mer pengar än man har råd med. Annika Creutzer varnar för att låna pengar till presenter, eller köpa dem på kredit.

– Utgå alltid från vad du har råd med. Det är viktigare att du deltar på festen, än kommer med dyra presenter.

Undersökningen visar också att kvinnorna är mer givmilda än männen. Kvinnor köper presenter till i genomsnitt drygt 8 personer medan männen köper till knappt 6 personer per år. Kvinnorna lägger dessutom mer pengar på presenterna än männen.

Fotnot: Tradera och Yougov har i denna undersökning valt att inte inkludera Gotlands län på grund av storlek sett till antal invånare.

Följ ämnen i artikeln