Pensionssparare får dela på 335 miljoner

Tusentals hade pengar hos Falcon Funds

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Tusentals pensionssparare får dela på 335 miljoner kronor som räddats från Falcon Funds-härvan.

Pengarna kommer att betalas ut under hösten.

– Nu fortsätter vi att arbeta för att de som låg bakom bedrägerierna i Falcon Funds ska tvingas betala tillbaka det som de orättfärdigt tillskansat sig, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr.

Det orange kuvertet från pensionsmyndigheten. Arkivbild.
Foto: TT
Det orange kuvertet från pensionsmyndigheten. Arkivbild.

Ungefär 27 000 personer har vid något tillfälle haft pengar i Falcon Funds tre premiepensionsfonder. Hur många av dem som kommer att få pengar tillbaka är ännu inte fastställt.

Inte heller beloppen är fastställda. Återbetalningen kommer att ske i proportion till spararnas andelar i fonderna men även i förhållande till hur länge de hade sina pengar i bolagets tre Maltabaserade fonder.

”Är en framgång”

Utbetalningen är resultatet av en överenskommelse mellan Pensionsmyndigheten, försäkringsbolag och en av de största bankerna i Maltas huvudstad Valetta.

– Uppgörelserna är en framgång för Pensionsmyndighetens arbete att få tillbaka pengar till våra pensionssparare och pensionärer. De ökar också tilltron till det europeiska fondregelverket då fondbolagets förvaringsinstitut och försäkringsbolag nu tar visst ansvar för att bedrägeriet kunde begås, säger Daniel Barr i ett pressmeddelande.

När Falcon Funds kastades ut från premiepensionssystemet 2016 fanns 2,4 miljarder kronor i bolagets tre fonder. Sedan dess har 1,7 miljarder kronor återförts.

Flera bolag har portats

I spåren av Falcon Funds-härvan har flera andra fondbolag kastats ut från premiepensionssystemet. Avslöjandena har även lett till skärpta krav för de fonder som släpps in i systemet.

I april i år dömdes huvudmannen Max Serwin, 43, och tre andra inblandade till långa fängelsestraff i den första av två rättegångar om Falcon Funds-härvan. Dom i det andra målet meddelas senare i höst.

Publicerad:

LÄS VIDARE