Klockjätten Daniel Wellington storvarslar – 200 berörs

Publicerad 2022-06-09

ARIKIVBILD. Den svenska klocksuccen Daniel Wellington säger upp 15 procent av personalen.

Det svenska klockmärket Daniel Wellington säger upp 15 procent av personalen.

200 personer påverkas, enligt Breakit.

– På huvudkontoret i Stockholm berörs mer än hälften av rollerna, säger presschefen Camilla Åstrand till sajten.

Flera bolag har lagt stora sparpaket den senaste tiden. Kanske mest uppmärksammat var betaljätten Klarnas storvarsel, som nyligen meddelade att 700 tjänster försvinner från bolaget.

Nu kommer nästa dråpslag bland svenska succébolag. Klockföretaget Daniel Wellington säger upp 15 procent av sina anställda globalt, rapporterar Breakit.

200 roller berörs

Presschefen Camilla Åstrand bekräftar sparpaketet för sajten.

– Cirka 200 roller av våra cirka 1300 anställda berörs, vilket motsvarar 15 procent av alla våra anställda globalt. På huvudkontoret i Stockholm berörs mer än hälften av rollerna. Det är roller på alla avdelningar och alla nivåer som berörs för att snabbt skala kostnad, skriver hon i ett mejl till Breakit.

2017 gjorde Daniel Wellington en vinst på över 900 miljoner kronor, med en omsättning på 2,5 miljarder kronor, enligt Breakit, som skriver att försäljningen därefter har sjunkit för varje år som gått. 2020 gjorde bolaget en brakförlust på 500 miljoner kronor.

Pandemin och kriget påverkar

Enligt Camilla Åstrand grundar sig sparpaketet i en transformation av bolaget.

– Vi gör en transformation av bolaget till ett mindre bolag med bättre förutsättningar till lönsamhet under rådande marknads- och världsläge. Tyvärr kräver den transformationen en kraftig minskning av kostnader, skriver hon till sajten och lägger till:

– Vi har försökt undvika att göra stora nerdragningar på personal och i stället fokuserat på att stänga lokala bolag och en stor del av vårt olönsamma butiksnät. Vår prognos var att det skulle vara tillräckligt, men både Covids fortsatta grepp om Kina, kriget i Ukraina och inflation slår för hårt mot vår kategori och nu behöver vi tyvärr dra ner kraftigt även på antalet roller i organisationen.

En av Sveriges miljardärer

Företaget grundades 2011 av Filip Tysander och blev snabbt en framgångssaga, såväl i Sverige som internationellt. 2016 fick hans grundarens privata bostadsaffärer stor uppmärksamhet, när han köpte Sveriges då dyraste lägenhet för 104 miljoner kronor.

Han ligger på plats 265 på listan över Sveriges miljardärer, enligt boken ”Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för de superrika” av Andreas Cervenka.

Följ ämnen i artikeln