Extremkylan triggar elpriset – högst på över ett år

Publicerad 2024-01-05

Extremkylan innebär även rekordpris för elen.

Under fredagen noteras elpriset för den högsta noteringen på över ett år.

– Det är extremt kallt och arbetsdag. Det är en förbrukningsfråga kort och gott, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker.

Den extrema kylan över landet ställer till det på flera håll. I Umeå står både tåg och flyg stilla på grund av kraftiga minusgrader, och utanför Kiruna mättes säsongens hittills lägsta temperatur upp i Naimakka med minus 43,8 grader.

Detta får även stor påverkan på elpriset – som rusat till den högsta noteringen på över ett år. I dag ligger priset på nästan sex kronor per kilowattimme. Det är det högsta priset sedan mitten på december 2022-

– Det är extremt kallt och arbetsdag. Det är en förbrukningsfråga kort och gott, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Det skenande priset beror uteslutande på kylan, menar Sigvardssson, även om andra faktorer också hjälper till med prishöjningen.

– Vi har lite produktionsbortfall också, Forsmark 2 går på halv effekt och så har det varit vindfattigt också, säger han.

Och det är inte bara Sverige som drabbats av köldrekord. Grannlandet Finland har även de haft extremkyla, och det får påverkan på hela Nordens priser.

– Det har haft en förbrukning som i dag varit all time high, dessutom har de ett kolkraftverk och ett kärnkraftverk som är ur drift. Där har de haft ett snittpris på tio kronor per kilowatttimme, menar Sigvardsson.

Fortsatt höga priser i januari.

Redan under morgondagen kommer priset börja sjunka igen, det beror främst på att det är helg och förbrukningen inte är lika hög.

– Kylan håller i sig till måndag och det kommer underlätta ordentligt, då kommer vi inte se lika högra priser.

Både kylan och de höga elpriserna verkar dock se ut att hålla i sig ett tag framöver.

– Några billiga elpriser kommer vi inte se i januari. Det kommer inte vara lika kallt som nu men förbrukningen kommer att ligga på en lite högre nivå än vanligt, säger Sigvardsson.

Kraftvärmeverket Örtoftaverket i Örtofta. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln