Så mycket sparar småbarnsföräldrar till sina barn

Att få vardagsekonomin att gå ihop och samtidigt spara pengar till barnen kan vara svårt.

Ändå lägger åtta av tio småbarnsföräldrar undan en summa varje månad.

Hur mycket man sparar skiljer sig enormt, visar en ny undersökning från Fundler.

Hur mycket pengar ska man lägga undan åt sina barn? Den frågan är inte lätt att svara på och skiljer sig förstås från person till person.

Vardagspusslet ska läggas. Nya kläder, mat, fritidsaktiviteter och semesterplaner ska betalas. Att få ihop ekonomin med barn är inte alltid helt enkelt – speciellt inte om man också ska försöka spara en del.

Stora skillnader i sparande

Ändå är sparande till sina barn något många föräldrar prioriterar. Enligt en ny undersökning av Ipsos Norm, på uppdrag av finansbolaget Fundler, svarar drygt åtta av tio småbarnsföräldrar att de lägger undan pengar varje månad i syfte att spara till sina barn.

Hur mycket pengar det rör sig om skiljer sig dock mycket, enligt undersökningen.

De flesta, 14 procent, svarar att de sparar mellan 1 000 och 2 000 kronor varje månad. Samtidigt svarar lika stor andel att de inte sparar någonting.

”Viktigt att spara för deras framtid”

Jacob Liebermann, rådgivningschef på Fundler, påpekar att summan kring tusenlappen troligtvis kan förklaras genom att en del föräldrar har möjlighet att stoppa undan barnbidraget.

Samtidigt anser han att skillnaden mellan olika föräldrars sparande är anmärkningsvärd. Bortsett från de som inte har förutsättningar alls att spara, tror han att det även finns en stor grupp som varken tänker eller pratar om sparande till sina barn.

– Jag tycker att det som sticker ut är att så många svarat att de inte sparar någonting till sina barn. Det är viktigt att börja spara pengar för deras framtid, och därför viktigt att prata om, säger han.

Jacob Liebermann, rådgivningschef Fundler.
Jacob Liebermann, rådgivningschef Fundler.

”Gäller att ha tålamod”

I 49 procent av fallen är målet med sparandet en framtida bostad, enligt Fundlers undersökning. Jacob Liebermann tycker att det i dag är avgörande för att kunna hänga med i prisökningen vi sett på bostadsmarknaden.

– Sparar man inte alls är det tyvärr lätt att hamna utanför. Det kan räcka med mindre belopp, som blir allt större på längre tid. Pratar vi om just att spara till sina barn i 18 eller 20 år gäller det att ha tålamod, säger han.

Att spara pengar till barnen är viktigt att prata om, menar Jacob Liebermann, rådgivningschef Fundler.
Att spara pengar till barnen är viktigt att prata om, menar Jacob Liebermann, rådgivningschef Fundler.

Svenskarna optimistiska om barnens ekonomi

Att se vikten av att spara pengar till sina barn verkar även ha speglat av sig på svenskarnas syn på framtidens ekonomi.

I en ny internationell forskningsrapport från den amerikanska tankesmedjan Pew Research Center har människor från 17 olika länder fått svara på frågan huruvida de tror att deras barn kommer få det finansiellt bättre eller sämre än deras föräldrar.

Här utmärker sig svenskarna från resten. Bara Sverige och Singapore är de enda länderna som majoriteten anser att barnen kommer få det bättre, snarare än tvärtom. Jacob Liebermann delar den optimistiska synen.

– Förutsättningarna för att våra barn kommer få det ekonomiskt bra i framtiden är goda. Svenskarna är generellt sett duktiga i att investera pengar och på fondsparande.

Nyfiken på att investera i aktier? Gå med i FOMY

Publisert:

LÄS VIDARE