Christer, 73, tvingades sälja villan – elen blev för dyr

”Jag fick offra mitt hus för att inte gå i konkurs”

Publicerad 2022-09-03

Allt fler brottas med tanken på hur hårt privatekonomin kommer att drabbas när redan höga elpriser fortsätter upp.

För pensionären Christer Lindeblad, 73, är gränsen redan passerad.

– Det fanns ingen annan utväg än att sälja huset.

Mer än en krona dyrare per kilowattimme än den tidigare rekordnivån. Det resultatet betyder att augusti blir den dyraste elprismånaden i södra Sverige – någonsin.

Trots det finns det mycket som talar för att priserna kommer att fortsätta upp. Samtidigt växer funderingarna över hur privatekonomin ska gå ihop bland de mest drabbade hushållen i elprisområde tre och fyra, det vill säga Sveriges sydligaste halva.

Bakgrunden till de mörka framtidsutsikterna hittas i den fortsatta pressen på europeiska gaspriser. Den slår hårt mot svenska elkunder i syd när elöverföringen mellan svenska elområden haltar utan någon lösning i sikte.

Elpriserna tvingade tillslut Christer Lindeblad, 73, att sälja det hus som varit hans hem i 20 år.

Tvingades sälja huset

En av de som redan passerat prisgränsen för vad som går att hantera är pensionären Christer Lindeblad i Åstorp som SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

– I maj kom jag fram till beslutet att det inte fanns någon annan utväg än att sälja huset.

I torsdags lämnade han över nycklarna till de nya ägarna av hans hus. En villa med trädgård och inglasad altan som han kallat sitt hem de senaste tjugo åren.

– Det är lite vemodigt. Jag hade inte tänkt att jag skulle behöva flytta, men som elpriserna är nu så går det helt enkelt inte.

För Christer Lindeblad sätter husförsäljningen punkt för månader av försök att dämpa effekten av ständigt stigande elpriser. Han har sedan flera år tillbaka haft en luftvärmepump installerad.

– Det har tidigare fungerat bra. Men i december förra året så började jag se att elräkningen steg till runt 6 000 kronor från de 2 000 kronor som jag tidigare kunnat räkna med. Det blev ju en minst sagt kännbar effekt för mig som ensampensionär.

Förra vintern hade Christer Lindeblad elva grader varmt i huset.

Stängde ner värme och varmvatten

Med den insikten förstod han att ytterligare stigande priser riskerade att bli förödande och skruvade till där det var möjligt.

– Jag gick över till timprisavtal och stängde ner både varmvatten och värme när det var för dyrt. Vissa dagar under februari och mars hade jag elva grader varmt i huset.

– När det steg mot fantasipriser då stängde jag av, säger Christer Lindeblad.

”Jag tror inte de förstår”

Han är kritisk mot den energipolitik som regeringen för och menar att styrande politiker inte har en verklighetsförankrad förståelse för de utmaningar som svenska hushåll nu möter.

– Alla de politiker vi ser på tv har ju höga löner. Det spelar ingen roll för dem om elräkningen stiger med ett par tusen i månaden. Jag tror inte de förstår och jag har känslan av att det här inte riktigt rör dem på samma sätt som många av oss andra.

Christer Lindeblad är besviken på regeringens energipolitik.

Framtiden ligger nu i en mindre lägenhet utan balkong på samma ort. Där ingår varmvatten och värme i hyran.

– Det blir ju elen att hålla koll på, men det blir nog inga stora saker även om priserna går upp kraftigt. Jag har ju också ett överskott från försäljningen av huset så jag har råd att betala.

Känns det skönt att inte ha den faktorn hängande över dig på samma sätt nu?

– Det ingick i planen så det känns ingenting. Jag fick ju offra mitt hus för att inte gå i konkurs, men sånt är livet, säger Christer Lindeblad.