Paypal köper Izettle för 19 miljarder

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Izettle

Den amerikanska betaltjänsten Paypal köper snabbväxande svenska fintech-bolaget Izettle.
Prislappen ligger på 19 miljarder kronor och affären väntas bli klar under det tredje kvartalet.

Tidigare i maj berättade vd:n och en av grundarna Jacob de Geer att Izettle siktar på en notering på Stockholmbörsen under 2018. Då var beskedet att bolaget räknade med att dra in två miljarder kronor i samband med noteringen.

– Det här betyder att spararna och Stockholmsbörsen missar en prestigenotering i form av Izettle, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Jacob de Geer, vd och grundare av betalsystemföretaget Izettle. Arkivbild.
Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Jacob de Geer, vd och grundare av betalsystemföretaget Izettle. Arkivbild.

Skeptisk till notering

Inför prospektet värderade bedömare Izettle till runt tio miljarder kronor.

– Det är många som har väntat på att den här noteringen skulle ske och så några dagar innan så blir de uppköpta för den dubbla värderingen. Det visar verkligen hur svårt det är för svenska techbolag att få ut ett bra pris på Stockholmsbörsen.

Han är skeptisk till om Izettle någonsin kommer att noteras på Stockholmsbörsen.

– Det är inte så många sådana bolag som kommer till börsen, framför allt inte tillväxtbolag som Izettle, också med höga förväntningar på sig att växa och bli ett riktigt stort bolag, säger Joakim Bornold.

"Stämmer väl överens"

Paypals vd Dan Schulman säger i ett pressmeddelande att företagen stämmer väl överens när det gäller strategier, företagskulturer, produktutbud och geografisk täckning.

"Kombinationen av Izettle och Paypal kommer att ge enorma fördelar för våra användare som får tillgång till ett ännu bredare sortiment av verktyg för att hjälpa dem att ta betalt, sälja smartare och växa", säger Jacob de Geer, som ska fortsätta att leda Izettle.

Idén till Izettle som grundades 2010 kom delvis genom de Geers dåvarande fru. Hon drev ett litet bolag som sålde läsglasögon men i samband med olika mässor uteblev försäljningen på grund av att besökarna inte hade kontanter med sig.

När hustrun förklarade hur komplicerat det var att skaffa en kortterminal för småföretagare väcktes idén hos Jabo de Geer och medgrundaren Magnus Nilsson om en kortläsare som skulle kunna fungera tillsammans med en läsplatta eller smartphone för att förenkla för småföretagare. Ingen kortinformation skulle sparas på telefonen utan gå igenom en krypterad uppkoppling. Trots olika motgångar kunde lanseringen ske i juni 2011. Namnet IZettle kom från det engelska uttrycket "settling a debt", fritt översatt "betala en skuld".

Företaget har därefter expanderat inte bara i Norden utan även Storbritannien, Spanien, Mexiko och Brasilien. Förra året redovisade bolaget en försäljning på nästan en miljard kronor och har drygt 500 anställda.

Den största konkurrenten i dagsläget det redan börsnoterade amerikanska företaget Square, grundat av Twitter-skaparen Jack Dorsey.

Försäljningslyft med 50 procent

Fintechbolaget Izettle redovisade en försäljning på nästan en miljard kronor 2017, ett lyft med drygt 50 procent jämfört med året före. Rörelseresultatet (justerad ebitda) blev i fjol en förlust på 232 miljoner kronor, vilket kan jämföras med förlusten på 238 miljoner kronor ett år tidigare.

Bland Izettles ägare inför noteringen finns företag som Mastercard, American Express och Santander vid sidan av riskkapitalbolag. I fjol köpte även Första AP-fonden in sig.

Bolaget har drygt 500 anställda och är baserat i Stockholm.

Källa: Izettle

Publicerad:

LÄS VIDARE