Lurad – men banken vägrar ersätta Pernilla

Uppdaterad 2012-11-13 | Publicerad 2012-10-23

BLEV AV MED 15 000 KRONOR Pernilla Nilsson, 30, råkade ut för en kortbedragare som tog hela familjens semesterkassa. Trots att hon inte har lämnat ut sina kortuppgifter till någon okänd vägrar banken ersätta henne. "Jag känner mig kränkt och anklagad", säger hon.

Pernilla Nilsson, 30, blev av med hela sin semesterkassa efter att ha blivit utsatt för en kortbedragare.

Men banken vägrar att ersätta henne.

– Jag känner mig helt rättslös, säger hon.

Här är experternas bästa knep som skyddar ditt betalkort från att kapas.

Trebarnsmamman Pernilla Nilsson från Östervåla i Uppsala fick en chock när hon skulle betala varorna i matbutiken. Kortet gick inte att använda och kassörskan sa att det inte fanns några pengar på det.

– Jag kunde knappt tro det, jag hade ju hela familjens semesterkassa sparad på kontot, säger Pernilla.

Någon hade kommit över Pernillas kortnummer, lösenordet som krävs för internetköp och cvv-koden – som är den säkerhetskod som finns på baksidan av kortet och som används vid internetköp. Med hjälp av uppgifterna hade bedragaren lyckats dra hela summan på drygt 15 000 kronor från kontot. På kontoutdraget stod det att Pernilla hade gjort ett köp från något som hette SSMS4PC, vilket hon inte hade gjort.

Vill inte ersätta

Men banken vill inte ersätta Pernilla. Sala Sparbank Swedbank påstår att hon själv har gjort köpet eller att hon varit oaktsam som lämnat ut sina uppgifter till okända.

– Jag använder mitt kort väldigt sparsamt. Den enda gång under det senaste halvåret jag använt det utanför matbutiken och bensinmacken var när jag betalade i en parkeringsautomat i Rättvik.

För Pernilla och hennes familj blev bedrägeriet en hård smäll. De kunde inte åka på sin semester och blev tvungna att låna pengar för att klara utgifterna.

– Men det som känns mest hemskt är att banken inte tror på mig. Som kund har du inte inget skydd alls, säger Pernilla.

Har du drabbats av ett kortbedrägeri är det du själv som måste bevisa att du råkat ut för ett brott. Kan du inte göra det betalar bankerna i regel inte ut någon ersättning.

Enkla knep

Men det finns en del enkla knep du kan följa för att minimera risken att råka ut för ett bedrägeri. Ett är att skrapa bort cvv-koden och i stället lära dig den utantill.

– Då är det i princip omöjligt för bedragaren att använda kortet på nätet, säger Sten Karlsson, vd på företaget West International, som arbetar med säkerhetsfrågor för korterminaler.

Enligt honom är det också viktigt att du bara använder kortet på ställen du vet är trygga att handla på.

– Hamnar du inför en kortterminal som ser konstig ut bör du avstå från att använda kortet. Om personen som ska ta emot köpet även uppträder konstigt eller ber att få gå i väg med kortet och inte vill lämna kvitto bör det också ringa en varningsklocka.

Följ ämnen i artikeln