Baguette-lagen borta – en brödrevolt bubblar

”Klagar över att det är dyrt”

Uppdaterad 2022-04-10 | Publicerad 2022-04-08

PARIS. Det ryker inbjudande om bröden när Jean-Philippe Lardeux drar ut den senaste laddningen baguetter ur ugnen.

Ändå är han bekymrad. Ökade priser på gas, el och vete gör att många bagare går på knäna.

En baguetterevolt jäser i Frankrike.

Jean-Philippe har redan tvingats höja priset en gång i år och fler höjningar är att vänta.

– Samtidigt är jag rädd att det finns en smärtgräns för kunderna och att de ska börja dra ner på sina inköp, säger han och skär med ett specialinstrument med ett rakblad fäst i kanten, snitt i nästa omgång som ska in i ugnen.

Köpkraften har seglat upp som den viktigaste frågan inför presidentvalet på söndag. Både invandringen och kriget i Ukraina börjar hamna i skymundan när bensin- och dieselpriser hela tiden ökar liksom priser på mat och uppvärmning. Många fransmän upplever precis som andra europeiska konsumenter att pengarna inte längre räcker lika långt.

Jean-Philippe Lardeux, bagare i Paris.

För fransmännen är det extra känsligt när priset höjs på deras nationalsymbol.

Jean-Philippes fru Tatiana som står ute i butiken kommer in med fakturapärmen. Bagaren letar med mjöliga fingrar genom dokumenten.

Vetet har på några månader gått upp från 70 euro säcken till 83 euro. Smöret har nästan fyrdubblats på ett antal år till dagens 12 euro per kilo.

Ska göra sig av med gasugnarna

För de flesta bagare är gasen en stor kostnad eftersom de flesta ugnarna drivs med gas. Jean-Philippe känner sig lyckligt lottad som för ett år sedan investerade i en ny energisnålare elektrisk ugn.

– Jag hade tur med tajmingen. Annars hade det varit tufft.

Han har två gasugnar i källaren där han tillverkar konditorivaror.

– Men jag ska göra mig av med dem. På så sätt kan jag åtminstone bidra lite till att minska efterfrågan på rysk gas.

Baguettepriset är inte längre reglerat i fransk lag.

Lagstadgat pris

Prishöjningarna började redan i höstas på grund av den ökade efterfrågan efter pandemin. Kriget i Ukraina har bidragit till ytterligare höjningar.

– Det vore bra om politikerna kunde sätta ett pristak på våra viktigaste insatsvaror. Annars måste vi i vår tur höja priset för kunderna. En del klagar redan över att det är dyrt.

Tidigare var det reglerat i lag vad en baguette fick kosta eftersom det ansågs livsviktigt att alla hade råd att köpa bröd. Den lagen är numera avskaffad.

Men fransmännen håller noga koll på priserna på sin dagliga baguette.

– Det finns en gräns för hur mycket vi kan höja så följden blir att vår vinstmarginal minskar.

”Brist på smör och grädde”

Prisökningar är inte det enda problemet. Han fruktar att det snart kan bli brist på viktiga varor.

– Många franska mjölkbönder har slutat. De får inte tillräckligt betalt. Då blir det brist på smör och grädde. Inte bara höga priser.

Klädd helt i vitt från topp till tå stoppar han in några degstycken i en maskin som sedan spottar ut avlånga bitar som han formar till längre baguetter som läggs tätt ihop på en duk med lite mjöl emellan.

Varje dag bakar han ungefär 300 baguetter, 150 croissanter och 150 chokladcroissanter.

Arbetsdagarna är långa. Varje vardagsmorgon är han på plats kl 03 och jobbar till 14. Då är det dags att gå hem och sova några timmar. Klockan 17 är han tillbaka och jobbar fram till 20.

President Emmanuel Macron utanför Élysée-palatset i Paris.

Leverera till presidentpalatset

– Livet är att jobba och sova. Så mycket fritid blir det inte.

Han ser inte särskilt lidande ut när han säger det. För honom är bageriet en passion.

– På helgerna gör jag choklad för påsken.

Men hinner du rösta i presidentvalet på söndag, undrar jag?

Jean-Philippe småler.

– Jodå, jag tänker rösta. På vem får bli min hemlighet. Men det var inget svårt val.

Lardeuxs bageri ligger i det pittoreska Montmartre. Tidigare hade han och hustrun haft bageri utanför Versailles där hyrorna är betydligt lägre. Här betalar de drygt 50 000 kronor i månaden bara i hyra för bageriet.

Fördelen med flytten är att Jean-Philippe får chansen att delta i den årliga tävlingen om vilken Parisbagare som bakar den godaste baguetten. Den som vinner får äran at leverera bröd till presidentpalatset. 2019 kom Lardeuxs bageri 9:a men förra året kom han på tredjeplats. Vilket står på stora dekaler uppklistrade vid ingången.

– Jag är väldigt stolt över den bedriften. Det gör att vi får lite extra kunder.

Om han vinner årets tävling blir det Jean-Philippes bröd som presidenten får äta. På söndag klarnar det lite om det blir Emmanuel Macron, Marine Le Pen eller någon annan som får smaka dem.