Gränshandlarnas oro efter beskedet från Norge: ”Väldigt jobbigt”

”Man blir mentalt nedslagen”

Uppdaterad 2021-12-19 | Publicerad 2021-12-18

Läget hade precis börjat ljusna för de svenska gränshandlarna efter snart två års dalande försäljning.

Men två veckor före jul kom den norska omikronsmällen.

– Det är oroligt, vi är redan skadeskjutna sedan innan, säger Tommy Johansson, butikschef på Maximat vid norska gränsen.

För matvarubutiken Maximat i Charlottenberg i västra Värmland är de norska kunderna avgörande för hela affärsverksamheten.

En stor del av deras kunder kommer från grannlandet och avsaknaden av dem märks tydligt sedan Norge nyligen skärpte coronarestriktionerna ännu en gång.

De nya reglerna innebär bland annat att norska krogar inte längre får servera alkohol men även att alla resenärer på väg in i Norge måste ta ett antigenprov vid en särskild teststation och sedan vänta på svar på stationen.

Om stationen är stängd eller om gränsövergången saknar testställe måste resenären ta ett självtest inom 24 timmar efter ankomst.

Reglerna gäller oavsett vaccinationsstatus.

Tommy Johansson är butikschef på Maximat som ligger vid gränsen till Norge i västra Värmland.

– För bara två veckor sedan såg det väldigt bra ut. Men nu är vi åter igen nere på 25 procent av den ordinarie omsättningen om vi jämför med hur det såg ut 2019, säger Maximats butikschef Tommy Johansson.

Enligt honom upplever hela personalen den senaste smittovågen som ett stort bakslag.

”Väldigt jobbigt”

I oktober hade Maximat precis återanställt de 25 personer som sades upp på grund av de fallande försäljningssiffrorna till följd av pandemin.

Med en stärkt personalgrupp och stundande julhandel började framtiden för första gången på länge se ljus ut.

– Och så hände det igen, man blir mentalt nedslagen. Det är väldigt jobbigt för alla anställda. De har ju lån och familjer att försörja.

Bilar ska kontrolleras av polisen på gränsstationen i Charlottenberg.

Att den nya vågen slår till precis innan jul gör inte saken lättare.

– Julhandeln är viktig, det är den näst viktigaste perioden efter juli. Det är den här tiden som man bunkrar upp inför början av det kommande året då försäljningen är svag. Om vi är nere på 25 procent av ordinarie siffror i januari är det lika med nästan ingenting.

Charlottenberg lever till stor del på gränshandeln.

Framtiden oviss

Vad som kommer att ske med personalen och hur butiken kommer att klara sig den närmaste tiden är enligt Tommy Johansson oklart just nu.

– Vi vet inte hur det blir, vi hoppas att det kommer regler för korttidspermittering igen. Det finns en oro över att det inte ska komma något statligt stöd. Politikerna måste handla fort för det finns inga stora kassakistor att ösa ur längs gränsen.

Bild från Charlottenberg Shoppingcenter från när gränsen stängdes i januari i år.

Tommy Johansson säger att han tycker att det är bra med restriktioner mellan länderna, men tycker att det borde finnas ett undantag för gränshandlare.

– Jag tycker att man skulle ha gjort ett undantag för de som är i Sverige i mindre än tolv timmar, då borde man inte behöva testa sig på hemvägen. Alla vill göra rätt och följa restriktioner.