LO-ekonomer vill se rättviseskatt

Av: TT

Publicerad:
LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström. Arkivbild.

En skattereform värd namnet bör innehålla en rättviseskatt för dem som tjänar mest, markskatt, högre kapitalskatt och ett rejält skatteavdrag för "vanligt folk". Det anser LO-ekonomerna och Socialdemokraternas tankesmedja Tiden.

I en gemensam rapport med titeln Skatta oss lyckliga – idéer för mer rättvisa skatter, för de fram förslag som de anser måste vara med i en skattereform.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och deras samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna har lovat att genomföra en bred skattereform som har som syfte, bland ett av flera, att minska klyftorna.

"Vi har fokuserat på att förbättra för vanliga löntagare", säger en av författarna, LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström, i ett pressmeddelande.

Jobbskatteavdraget ska ersättas med en skattereduktion på inkomster från arbete, pension och sjuk- och arbetslöshetsersättning. Det ska dock inte komma de mer högavlönade till del. De med mycket höga inkomster ska få betala det författarna kallar rättviseskatt, en motsvarighet till den avskaffade värnskatten.

Kapitalskatten ska höjas från 30 till 35 procent, en skatt på stora förmögenheter införas liksom en skatt på stora arv och gåvor.

LO-ekonomerna och Tiden föreslår en markskatt som ska gälla både småhus och bostadsrätter, i stället för den nuvarande kommunala fastighetsavgiften som är begränsad till 8 000 kronor per år.

Publicerad: