Bankernas chefer får drömräntor

Uppdaterad 2013-03-08 | Publicerad 2013-03-07

Christian Clausen, vd Nordea, Michael Wolf, vd Swedbank och Annika Falkengren, vd SEB.

Storbankerna tjänar allt mer på dina bolån.

Samtidigt åtnjuter välavlönade bankchefer och bankanställda kraftiga lånerabatter.

– Det här är extrema rabatter som kunderna får betala, säger Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarna.

Bankernas ökade vinstmarginaler på kundernas bolån har kritiserats från flera håll. Bland annat från finansminister Anders Borg (M) och Villaägarnas chefsekonom Daniel Liljeberg.

Räntan nära noll

Samtidigt som du betalar allt mer till storbankernas kassakistor åtnjuter vd:arna, bankledningen och de anställda kraftiga ränterabatter på sina bolån. I vissa fall är låneräntan nära noll.

Swedbank och Nordeas lånerabatt för de anställda ligger på 2,15 procentenheter, alltså ungefär hälften av vad en vanlig kund måste betala.

I praktiken innebär det att cheferna på Nordea har en låneränta på 1,5 procent, banken har satt det som lägre gräns. Bättre är det för de anställda på Swedbank där gränsen ligger på 0,02 procent – en ränta vanliga kunder bara kan drömma om.

Låneräntan för de högsta cheferna i SEB är i dagsläget cirka 0,25 procent. För Handelsbanken-anställda är personalrabatten i snitt en procentenhet.

Bankens egen vd Pär Boman har dock tackat nej till rabatten och har ett vanligt bolån.

"Lika för alla"

De fyra storbankerna försvarar rabatten med att det är en förmån för alla medarbetare, inte bara bankledningen.

– Det är som andra företag som har personalrabatt på sina produkter eller tjänster. Det är lika för alla i företaget, säger Anna Helsén, presschef på SEB.

Liknande svar ger Anna Sundblad, presschef på Swedbank.

– Jag kan tänka mig att man har rabatt på livsmedel om man jobbar i den industrin, säger hon.

Stora skillnader mellan anställda och kunder

Men det resonemanget får kraftigt mothugg.

– Motsvarigheten skulle vara att Volvoanställda skulle betala 50 000 kronor för en splitterny Volvo, säger Daniel Liljeberg på Villaägarna.

Daniel Liljeberg menar att det är kunderna som får betala bankchefernas enorma lånerabatter. De billigare pengarna bankerna lånar från marknaden går till deras chefer och anställda, medan kunderna får betala de dyrare pengarna.

– Det är väldigt höga marginaler för vanliga kunder. Jag förstår att man kan ha vissa förmåner för personal, men det här är jättestora skillnader mellan anställda och vanliga kunder, säger han.

Något som bankerna framhåller när det stormar kring deras lånerabatter är att de anställda förmånsbeskattas. Men det är ett nonsensargument, menar Daniel Liljeberg.

– De pengarna går ju till staten. Det gör ju inte kunderna gladare.

Följ ämnen i artikeln