Finansministern: Vi utesluter inga åtgärder

Av: TT

Publicerad:
Finansminister Magdalena Andersson (S) utesluter inga åtgärder i nuläget. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) utesluter inga åtgärder i nuläget. Arkivbild.

Regeringen jobbar nu med flera olika förslag för att hjälpa företag som drabbas hårt av coronaviruset.

– Vi har ett väldigt snabbt händelseförlopp, så vi bereder frågor med blixtens hastighet nu i regeringskansliet, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Fokus är att lägga fram åtgärder som hindrar smittspridningen och hjälper de företag som påverkas mest av följderna av coronaviruset.

– Vi tittar på väldigt många olika saker och det handlar om hur saker utvecklar sig. Vi arbetar med flera olika scenarier för att kunna vara snabba, säger Magdalena Andersson.

Rätt tidpunkt

Hon betonar att det gäller att sjösätta åtgärder vid rätt tidpunkt.

– Det är inte säkert att ett allmänt stimulanspaket är rätt i just det här läget, det måste komma vid rätt tidpunkt. Nu är vi väldigt fokuserade på att hindra smittspridningen och ett stimulanspaket skulle kunna verka i motsatt riktning, säger hon.

Som exempel tar hon att slopad flygskatt, som har föreslagits i debatten, skulle kunna leda till ökat resande, vilket vore kontraproduktivt för att hindra smittspridningen.

Tidigare i veckan presenterade regeringen ett krispaket som bland annat innebär att företag kan skjuta upp skatteinbetalningar och lättare kan låna pengar från Almi.

Förslag i luften

Krav har bland annat kommit på att staten ska ta hand om kostnaderna för den första sjukskrivningsperioden och att krav på sjukintyg efter sju dagars sjukdom ska tas bort för att avlasta sjukvården.

– Det finns väldigt många förslag i luften, också från andra partier, och jag kommer inte i det här läget ägna mig åt att argumentera mot olika förslag, utan ha ett öppet sinne, säger Magdalena Andersson.

Tittar på omvärlden

Danmark fick på torsdagen som första land klartecken från EU-kommissionen för att ge statsstöd till företag som drabbats av att stora evenemang ställs in på grund av coronaviruset.

TT: Kan sådant direktstöd även bli aktuellt i Sverige?

– Vi är inte i ett läge just nu att vi ska utesluta några åtgärder, utan tvärtom. Vi tar med oss alla de åtgärder som andra länder har genomfört. Vi tittar på dem och ser vad som är lämpligt i Sverige, säger Andersson.

Publicerad: