Mörk höst väntar handeln – "väldigt tufft"

TT

Publicerad 2023-08-23

Hösten blir tuff för många handlare, spår Svensk Handel. Arkivbild.

Hösten blir riktigt, riktigt dyster för handeln, enligt Svensk Handels Handelsbarometer.

– När vi senast hade en sådan här kris var på 90-talet, det är 15 månader i rad med nedgångar, säger Sofia Larsen, vd för Svensk Handel.

Svenska butiks- och partihandlare är pessimistiska inför de tre kommande månaderna, enligt Handelsbarometern, där handlarna själva har fått svara på hur de ser på sin framtid.

– Tyvärr är det så att stora delar av handeln kommer att få det väldigt tufft, säger Sofia Larsen.

Konkurser

Hos ser att konkurserna kommer att öka. Redan nu är många butiksfönster klädda med brunt papper då handlare tvingats slå igen, och framöver väntas ännu fler stängda butiker. Folk har mindre pengar, och den svaga kronkursen gör att alla varor som importeras blir jättemycket dyrare, konstaterar hon.

Men handlarna har inte kunnat ta ut kostnadsökningar för dyrare varor och ökade kostnader på konsumentpriserna fullt ut. Därför sjunker lönsamheten, förklarar hon.

– De flesta handlare har ambitionen att hålla priserna nere.

Handelsbarometern avser hela handeln, och både partihandel, sällanköpshandel och dagligvaruhandel säger sig se mörkt på hösten. Fast vissa branscher är mer utsatta, det har Svensk Handel sett i andra undersökningar.

– Bygg, järn och möbler i butiker har det extra tufft.

Enligt Sofia Larsen ser handelns nedgång ut att hålla sig.

Nu hoppas Svensk Handel på att finansministern ska komma med förslag på stimulanser som kan rädda handeln, och att Riksbanken lugnar sig med räntehöjningar så att kunderna har råd att handla.

– Ett förslag är att sänka skatten på att anställa. Det är många eniga om att det inte skulle driva på inflationen. Handeln är en så stor arbetsgivare, och anställer också många ungdomar.

Färre anställda

Både handeln generellt och dagligvaruhandeln ser att antalet anställda kommer att minska framöver. Enligt Svensk Handel har man försökt behålla sin personal så länge som möjligt, men går det inte så går det inte. Då måste antalet anställda minskas, fast det sker med en eftersläpning.

– Att dra ned på antalet anställda är det sista man vill göra.

E-handeln har det dock inte lika illa som butikerna. Den har gått upp den senaste månaden.

– E-handeln har sedan tidigare fått ett genombrott, och traditionella butiker har fått e-handel. Det är en mix som vi tror kommer att fortsätta, säger Sofia Larsen.