Rekordmarginal på bolånen

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Bolån

Bankerna tjänar historiskt mycket på dina bolån.
Under andra kvartalet låg deras bolånemarginal på rekordhöga 1,73 procent, visar nya siffror från Finansinspektionen.

Bolånen fortsätter vara en stabil kassako för bankerna. Under årets första sex månader tjänade de fyra svenska storbankerna nästan 60 miljarder kronor i räntenetto, som till stor del utgörs av bolån.

Högsta som uppmätts

Och marginalen på dina bolån är rekordhög. Skillnaden mellan vad det kostar banken att finansiera ett bolån och den faktiska utlåningsräntan du som kund betalar var under det andra kvartalet i år 1,73 procent. Det är en ökning från 1,72 procent föregående kvartal, och i nivå med den högsta marginal som uppmätts.

Det är Finansinspektionen som mäter bolånemarginalen för att stärka konsumenternas ställning gentemot bankerna. Man konstaterar att den höga marginalen beror på två saker: bankernas finansieringskostnad för marknadsfinansiering minskade under kvartalet, samtidigt som utlåningsräntorna inte sjönk i samma utsträckning.

Sammantaget ser man det som en indikation på att ”konkurrensen på bolånemarknaden är svag”.

Bankerna brukar förklara sina höga marginaler med att FI infört hårdare krav. Men FI menar att ”bara en del av de senaste årens kraftiga ökning av bankernas bruttomarginal på bolån kan förklaras av ökade kostnader för bankerna genom nya regleringar”.

”Utrymme att förhandla”

FI skriver också att de höga marginalerna visar att det finns ett utrymme för bankkunder att förhandla ner sina bolåneräntor. De uppmanar bolånetagare att kontakta olika banker för att förhandla, och upplyser om att det finns fler aktörer som erbjuder bolån utöver de fyra storbankerna.

”Om konsumenter i högre utsträckning var beredda att byta bank skulle detta sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk” skriver FI.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

LÄS VIDARE

Inizio: Så oroliga är svenskarna för boräntan

ÄMNEN I ARTIKELN

Bolån

Bostadsmarknad

Finansinspektionen