Oro för ny coronavariant tynger börsen

Stockholmsbörsen faller tre procent

Av: 

Gustaf Larsson

Erik Melin

Stockholmsbörsen

Stockholmbörsen störtdyker på morgonen.

Vid öppning föll börsens breda index med nära tre procent.

Den nya virusvarianten i Afrika skapar oro på världens marknader.

Stockholmsbörsen lyser rött i den inledande handeln.

Det är i huvudsak oro för den nyupptäckta varianten av coronaviruset, B.1.1.529, samt WHO:s varning om densamma, som har skapat oro på marknaderna.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, kallar det hela ”oroväckande”.

– Än vet vi inte mycket, men fungerande vaccin är ju garanten för den globala ekonomins återöppnande, så därför ger nyheter av det här slaget förstås anledning till oro av flera skäl, säger hon.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Breda fall

Fallet är brett. Såväl börsens breda index OMXSPI som storbolagslistan OMXS30 faller med nära 3 procent vid öppning. Vid 12-tiden på fredagen var fallet omkring 2,5 procent.

– Börsen reagerar ju med breda fall, alla bolag på OMXS30 är ned. Störst inverkan har kanske osäkerheten, vi vet ännu inte så mycket och framför allt vet vi inte helt hur vaccinen verkar eller inte verkar, säger Frida Bratt.

Claes Hemberg, oberoende ekonom, säger att fallet är naturligt.

– Börsen har gått bra i år, upp 30 procent. Då är man mer känslig för kallsupar. Överraskningar och negativa nyheter kan påverka lättare när börsen har gått så bra.

Han manar också till lugn.

– Är du nervös i dag har du för mycket på börsen i dag, eller fel pengar. Julklappspengar ska man aldrig ha på börsen, säger Claes Hemberg.

Claes Hemberg, oberoende ekonom.

”Kortsiktiga pengar ska inte vara på börsen”

Frida Bratt är inne på samma spår. Som privatsparare ska du ha rätt pengar på rätt plats, säger hon.

– Kortsiktiga pengar ska inte vara på börsen just av det skäl att saker kan hända som vi inte kan förutse. Långsiktiga pengar trivs dock bäst i fonder eller aktier, och är du långsiktig har du råd med svängningar.

– Men var noga med att inte lägga alla pepparkakor i samma burk utan köp fonder med exponering mot flera olika marknader och regioner, det är så du bäst skyddar sparpengarna utan att gå ur börsen, säger Frida Bratt.

Bland de aktier som faller tyngst på Stockholmsbörsen syns klädjätten H&M, flygbolaget SAS och livekasinooperatören Evolution.

En tydlig nedgång väntar på New York-börsen senare i dag.

Nedåt för kryptovalutor

Även bitcoin och många andra av de stora kryptovalutorna har fallit kraftigt sedan midnatt. Bitcoin har i skrivande stund fallit med över sex procent, men ser ut att ha vänt uppåt igen, enligt siffror från Coinbase.

För andra stora valutor ser utvecklingen liknande ut. Ether är ned omkring nio procent och ada samt dot är båda ned omkring sju procent.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Stockholmsbörsen

LÄS VIDARE

Experterna om börsåret 2022: ”Kan bli minst lika bra som i år”

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholmsbörsen

Coronaviruset

Aktier