Kritik mot tröga stödet: ”Ett fruktansvärt slag”

Publicerad 2020-05-09

Den som riskerar att bli rejält sjuk av coronaviruset kan inte räkna med någon smittskyddspeng.

I alla fall inte i närtid.

– Det går märkvärdigt trögt att hitta en lösning, säger Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiska talesperson.

Riksdagspartierna är eniga om att skydda personer i riskgrupperna. Ändå lär ersättning till de som riskerar att bli väldigt sjuka i covid-19 dröja, enligt socialminister Lena Hallengren.

– Det gäller att hitta ett system för att ta emot volymen av ansökningar och möjliggöra utbetalningar på ett rättssäkert sätt, utan att kompromissa med integriteten gentemot arbetsgivaren. Arbetet är jämförbart med att skapa en helt ny socialförsäkring, något som i normala fall tar flera år att få på plats, säger hon i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

– Det här är en väldigt viktig fråga och jag vill hitta en hållbar lösning så snabbt det bara går. Mer besked än så kan jag inte lämna ännu.

För drygt en månad sedan kom riksdagens socialutskott överens om att ta fram en ny lag om smittskyddspeng. Sedan dess har många av de cirka 200 000 personerna som tillhör riskgrupperna behövt stanna hemma från jobbet utan ersättning.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om Maria och Victoria som båda riskerar allvarlig sjukdom om de går till jobbet. De har arbeten där de kommer i kontakt med många människor och de stannar därför hemma av rädsla att bli smittade.

Socialminister Lena Hallengren (S).

”Ett fruktansvärt slag”

Nu riktas kritik mot regerings arbete med att ta fram en ny lag.

– Vi hade förväntat oss att det här skulle gå snabbare än att pengarna kommer till årsskiftet. Samtidigt har mycket annat gått fort som utbetalningar till industrin. Här handlar det om människor som inte kan vara ute och jobba. Vårt krav på regeringen är att man ska snabba på, säger Karin Rågsjö, sjukvårdspolitisk talesperson i Vänsterpartiet.

Om snabbare lösningar uteblir tror Karin Rågsjö att många kommer att drabbas hårt.

– Det är ett fruktansvärt slag för de personerna. Deras privatekonomi går rakt ned, de flesta har inte en årsinkomst på banken. Men man har räkningar och lån. Människor blir förtvivlade om de inte kan försörja sig. Alla kan inte jobba hemma och detta kan också bli en klassfråga, säger hon.

”Tillbaka på ruta ett”

Även Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall är starkt kritisk mot den segdragna processen.

– I någon bemärkelse står vi tillbaka på ruta ett. Efter att nu ha träffat socialminister under flera veckors tid är min bedömning att vi inte kommit särskilt långt framåt. De återkommer till riksdagen utan att ha någon dokumentation. Att de nu inte ens kan presentera en tidsplan duger inte.

Hon berättar att hon de senaste veckorna haft kontakt med flera människor som nu gör allt för att inte gå under ekonomiskt. Personer som fått använda sina besparingar, semesterveckor och tvingats låna av nära och kära för att klara vardagen.

– Jag konstaterar att när det handlar om att lösa andra komplicerade frågor har det gått snabbt. Men när det handlar om dessa människor, som är så utsatt och där det handlar om liv och död, så går det märkvärdigt trögt att hitta en lösning, säger Camilla Waltersson Grönvall.

De räknas som riskgrupper

Exakt vilka som i slutändan kommer omfattas av ersättningen är oklart. Men Socialstyrelsen har identifierat de grupper som löper störst risk att drabbas av särskilt allvarligt sjukdom om de blir sjuka i coronaviruset.

Bland riskfaktorerna finns bland annat cancersjukdom, fetma och kombinationer av kroniska åkommor som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, njursvikt och kol.