Här är julklappen som kan bli värdelös

Olle Lindström/TT

Publicerad 2020-12-07

En vanlig julklapp att se upp med. Arkivbild.

Ett presentkort under granen har alltid varit populärt för den som inte har en aning om vad mottagaren vill ha. I år kanske mer än någonsin när vi dessutom rekommenderas att hålla oss borta från julträngseln.

Men en varning är på sin plats. I pandemitider med ökad konkursrisk kan julklappen bli värdelös.

– Presentkortet tappar sitt värde vid en konkurs, säger Stina Lundqvist, vägledare på Konsumentverket.

Visst finns chansen rent teoretiskt att få tillbaka pengar som fordringsägare, men den är nog minimal.

När vi i juletider nu ska låta bli affärerna kan det tänkas att presentkortet blir ett extra lockade alternativ för många julklappsletare. Även breda presentkortstorg som erbjuder köp brett i flera butikskedjor kan vara riskfyllda. I början av året gick ett sådant i konkurs. Det finns även tidigare exempel på företag som sålt presentkort på allahanda upplevelser, som gått omkull.

Kolla betalkortet

I vissa fall kan man få tillbaka pengarna vid en konkurs om presentkortet är köpt med kreditkort eller på faktura. Då får man vända sig till sin bank (kreditgivare) och förklara att man vill använda invändningsrätten i konsumentkreditlagen. Handlar man med ett vanligt betalkort finns det inte samma typ av skydd, då är det bankens egna villkor som gäller, enligt Stina Lundqvist.

TT: Bör man vara mer på sin vakt nu jämfört med normala tider?

– Jag rekommenderar att man är medveten om sina köp, att man är kritisk till de här villkoren, när gäller det och när gäller det inte, och framför allt att presentkorten under speciella omständigheter faktiskt blir värdelösa, säger Stina Lundqvist som märkt av fler frågor kring presentkort från missnöjda konsumenter i pandemitider.

Var och när?

Förutom konkursrisken nämner hon två andra saker man bör kolla upp med presentkortsvillkoren. En sådan är giltighetsperioden.

– Står det inget på kortet är det tio år som gäller, säger hon.

Sen bör det framgå var presentkortet gäller, är det en specifik fysisk butik eller en hel kedja, eller kanske online, poängterar Stina Lundqvist.

Även Emma Hernell, vice vd på handelns forskningsinstitut HUI, är inne på samma linje – att tänka på vem som är mottagaren så att han eller hon kan handla där det passar, i butik eller på nätet.

Hon ser också framför sig att presentkortet kan bli vanligt i jul om släkt och vänner inte kan träffas på samma vis som vanligt.

Rättad: I en tidigare version av texten framgick det inte att konsumentkreditlagen ger konsumenter skydd när de handlar på kredit.

Följ ämnen i artikeln