Okej med liftkort för friskvårdsbidraget

Uppdaterad 2018-01-16 | Publicerad 2018-01-15

Nu är det fritt fram att använda friskvårdsbidraget till både golf och utförsåkning.
En ny dom ger nämligen grönt ljus även till dyrare sporter.

– Det innebär en stor förändring, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Aktiviteter som golf och ridning har tidigare inte klassats som enklare former av motion, och därför inte omfattats av friskvårdsbidraget. Det eftersom de ansetts kräva för dyr utrustning.

Men en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen ställer allt på ändå. Domstolen har nämligen gett klartecken för golf – något som får Skatteverket att lätta på reglerna.

Ridskola och dykarkurs

Nu ska även dyrare sporter omfattas av bidraget.

– Det innebär en stor förändring. Nu kan man köpa sådan motion som tidigare ansetts kräva för dyr utrustning, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.

Vad skulle det kunna röra sig om?

– Att lära sig rida på ridskola till exempel, eller ett liftkort för utförsåkning. Dykarkurs är ett annat exempel.

Tidigare har Skatteverket haft en lång lista på godkända aktiviteter. Den försvinner nu. Men det innebär inte att det är fritt fram att använda pengarna till vad som helst.

– Arbetsgivaren kan välja vilka aktiviteter som ska vara godkända. Vissa subventionerar exempelvis bara gymkort. Det viktigaste är att fråga arbetsgivaren vad som gäller, och att spara alla underlag, säger Pia Blank Thörnoos.

Medlemskap ingår inte

Utövning och lektioner är ok, till exempel golfspelande på en pay-and-playbana. Medlemskap i en golfklubb är det däremot inte. Inköp av utrustning ingår inte heller.

Kicki Ronneberg på Svenska ridsportförbundet jublar över förändringarna.

– Vi har drivit den här frågan sedan 1998. Man har ju undantagit vissa idrotter och haft någon gammal förlegad syn på att det här ska vara något slags överklassaktivitet som bara få kan ägna sig åt. I dag är det ju inte så, i dag är det här stora folksporter, både ridsport och golf, säger hon till TT.

Friskvårdsbidraget betraktas som en skattefri förmån, så länge det ligger på max 5 000 kronor och samtliga anställda får ta del av det.

Förändringarna gäller från och med 1 januari i år.

Följ ämnen i artikeln