Chefsekonomen: Räntan dubbelhöjs – tre gånger

Rörliga räntan kan gå över 4 procent – i år

Av: 

Gustaf Larsson

Styrränta

Bankernas räntehöjningar avlöser varandra.

Redan vid årsskiftet kan den rörliga överstiga 4 procent, spår Nordea.

”Risken är stor att räntan höjs med 0,5 procentenheter vid alla tre återstående möten i år”, skriver chefsekonomen Annika Winsth.

Det går fort i hockey. Även i ekonomin, enligt prognoserna.

Redan i år kan den rörliga listräntan gå upp till 4,05 procent, enligt en ny Nordea-prognos.

Anledningen till det, skriver banken, är att Riksbanken kan tvingas att dubbelhöja räntan tre gånger i år.

”När Riksbanken höjer räntan påverkar det mer eller mindre omgående de hushåll som lånar till rörlig 3-månadersränta. Det betyder att räntan för många mer än fördubblas till årsskiftet om Nordea har rätt i sin prognos”, skriver bankens chefsekonom Annika Winsth.

”Svårt att inte haka på”

Amerikanska centralbanken Fed har redan tagit steget och chockhöjt landets styrränta. Senaste höjningen landade på 0,75 procentenheter, för att få bukt på den skenande inflationen.

”I den miljön blir det svårt för Riksbanken att inte haka på, dels för att inflationen även i Sverige är långt över målet, dels för att kronan försvagas om Sverige inte går i takt med övriga länder. En svagare krona gör att inflationen drivs på ytterligare, vilket inte är önskvärt i närtid”, skriver Annika Winsth vidare.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Det är framför allt de rörliga 3-månadersräntorna som styrs av Riksbankens agerande. De med längre löptid påverkas dock av andra faktorer.

”Räntor med längre löptider styrs av den globala räntenivån och de har stigit markant, vilket fått även hypoteksinstituteten att höja de bundna räntorna. Hur Fed agerar spelar därmed stor roll även för svenska räntor.”

Osäkert om det lönar sig binda

Den som funderar på att binda sitt lån, eller sitta kvar på rörlig ränta, har nu ett knivigt beslut framför sig, menar Winsth.

”För hushåll som funderar på att binda räntan på sina lån är det beslutet betydligt svårare idag då de bundna räntorna har hunnit stiga en hel del. Ju längre man väljer att binda desto högre är räntan idag. Det gör att det är osäkert om det lönar sig att binda så långt som på 5 år eller längre.”

ANNONS

Byt till ett smart elavtal och få full koll på dina elkostnader!

Extern länk från Fortum

Läs mer!

Nordeas prognos – så höga kan räntorna bli

2022-06-22 3 måndec-22jun-23dec-23
Reporäntan0,25 1,25 1,75 1,75 1,75
Boränta Nordea
3 mån2,793,704,054,104,10
2 år4,154,604,604,504,40
5 år4,484,854,854,604,55
Publisert:

LÄS VIDARE

Storbanken: Dubblerad ränta till årsskiftet

ÄMNEN I ARTIKELN

Styrränta

Bolån

Nordea