Ekonomen: Kan inte utesluta ytterligare räntehöjning

Publicerad 2023-06-14

Dagens inflationsbesked ger Riksbanken vatten på sin kvarn gällande räntehöjningen i slutet av juni.

Men det öppnar också upp för ytterligare en höjning efter sommaren, menar ekonomen Shoka Åhrman.

– Vi behöver mer data från tidigare höjningar, men det går inte att utesluta att det kan behövas, säger hon till Aftonbladet.

Inflationstakten enligt måttet KPI (Konsumentprisindex, red.anm.) sjunker i Sverige, till 9,7 procent för maj månad. I april låg siffran på 10,5 procent. Samtidigt noterades en inflation enligt måttet KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) på 6,7 procent vilket är över den förväntade siffran på 6,6 procent.

Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP/Storebrand, menar att inflationen fortfarande är på en för hög nivå.

– Inflationen är fortfarande på en alldeles för hög nivå och den håller i sig, även om inflationstakten börjar gå ner något. Vi tror inte att dagens besked ändrar Riksbankens uppfattning om räntehöjningar och att det blir en sådan här i slutet av juni. En höjning på 25 punkter till 3,75 procent för styrräntan, säger Shoka Åhrman.

Shoka Åhrman.

En höjning i juni innebär ytterligare högre bolåneräntor för alla de med bolån och i synnerhet de med rörliga bolån. En stor del av landets bolånetagare kommer under 2023 att förhandla om sina bolån, vilket kommer ge höjda räntekostnader och mindre kvar i plånboken.

Vad som heller inte kan uteslutas är ytterligare en höjning efter sommaren, på grund av att inflationen fortfarande ligger på en så hög nivå.

– Inflationstakten är lite högre än vad vi väntat oss och Riksbanken hade siktat på en lägre takt. Vi behöver invänta mer data från tidigare räntehöjningar, men det går inte att utesluta ytterligare en höjning efter sommaren, säger Shoka Åhrman.

Hon menar att Riksbanken tidigare varit lite för snabba med höjningarna och ser helst att man slår av på takten.

– Vi har tidigare kritiserat Riksbanken då vi tycker att de måste vänta och se vilken effekt de tidigare höjningarna ger, eftersom de syns först efter 6–12 månader.

Dyrare sill till midsommar

Bakom siffrorna syns bland annat ökade priser på midsommarmaten där till exempel sillen blivit dyrare.

– Det är unikt, för så brukar det faktiskt inte vara inför midsommar, säger Shoka Åhrman.

Övriga livsmedel och energiprodukter sjönk i pris i maj, samtidigt som priser för kläder, hotellövernattningar och nöjeskonsumtion ökade.

Framåt kommer det bli viktigt för Riksbanken att hålla järnkoll på hur de stora centralbankerna FED och ECB agerar. Ikväll kommer amerikanska FED med sitt räntebesked och marknaden räknar med att man kommer att kommunicera en paus i räntehöjningarna.

– Det kan bli positivt för de svenska spararna om beskedet tolkas positivt på börserna. Samtidigt tror vi att Europeiska Centralbanken kommer fortsätta höja sin ränta och då behöver Riksbanken ta hänsyn och parera utifrån det, för att skydda kronan så att den inte blir ännu svagare än vad den redan är, säger Shoka Åhrman.

Följ ämnen i artikeln