Inflationen stiger mer än väntat

Publicerad 2024-02-19

Hack i kurvan.

Så beskrivs den stigande inflationen – som kommer in högre än väntat.

– Det är en tillfällig hicka, säger vardagsekonomen Magnus Hjelmér.

Januari-inflationen ligger på 5,4 procent, enligt KPI. I december låg inflaitonen enligt samma mått på 4,4 procent.

– Boendekostnaderna ökade i januari och fortsätter att vara det största bidraget till inflationstakten enligt KPI, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

KPIF, som Riksbanken vill ha ner till 2 procent, ligger nu på 3,3 procent. Även det är en uppgång från 2,3 procent månaden före.

Detta var mer än analytiker trodde på. Enligt prognosen skulle inflationen stiga till 5 procent enligt KPI.

Ekonomen inte orolig

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken, är inte förvånad över de stigande siffrorna. Han tar det dock med ro och beskriver uppgången som en tillfällig hicka.

– Hade siffran kommit in mycket högre hade man blivit mycket mer vaksam och kanske hade trott att Riksbanken inte skulle sänka så tidigt som de har sagt, säger han i Aftonbladets sändning.

Sparekonomen Frida Bratt är inte orolig – trots att inflationen kom in högre än väntat.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, håller med.

– Det här kan tyckas vara en kalldusch, och det är förstås inte positivt att inflationen inte bara stiger utan gör det mer än väntat, men tittar vi närmare på siffrorna är det som att vrida på värmereglaget.

”Riksbanken kan se mellan fingrarna”

Precis som SCB har gått ut med är det boendekostnaderna som bidrar mest till höjningen, bland annat genom stigande bostadsrättsavgifter och högre hyror. Bratt poängterar att det dock inte är något som rör Riksbanken ryggen.

– Det här är ju prisökningar som i grund och botten härrör från Riksbankens egna räntehöjningar. Därför tror jag att Riksbanken kan komma att se mellan fingrarna på just den här ökningen. Den är mer ett gupp, en liten avstickare, på en väg som i övrigt ändå går åt rätt håll.

Stalltipset bland ekonomer har varit att Riksbanken börjar en lång rad räntesänkningar från och med det här halvåret. Men de som trodde på en sänkning redan vid nästa penningpolitiska möte får nog tänka om, menar Frida Bratt.

– En sänkning från Riksbanken redan i mars känns dock utesluten. Jag gissar att man sänker en första gång i början av sommaren.

Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

”Bankerna höjer snabbare än de sänker”

Felicia Schön, privatekonom på Avanza, tror en sänkt ränta styrränta senast i maj. Men räkna inte med att bankerna sänker din boränta lika snabbt, varnar hon för.

– När styrräntan sänks kommer vi även se sänkta bolåneräntor – frågan är bara hur snabba bankerna är på att sänka och hur mycket de sänker. Generellt kan man konstatera att bankerna är betydligt snabbare på att höja räntorna än att sänka dem.

– Mitt medskick är att våga sätta press på bankerna och kräva lägre räntor när styrräntan väl kommer ner. Man ska inte glömma att det är otroligt hård konkurrens om bolånekunder och bankerna är väldigt måna om att inte förlora bolånekunder, säger Felicia Schön.

Följ ämnen i artikeln