Historiskt dystert bland företag och hushåll

TT

Publicerad 2020-04-23

Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl. Arkivbild.

Företagens och hushållens syn på ekonomin har försämrats dramatiskt under den senaste månaden, enligt Konjunkturinstitutet.

– Det är förväntningarna inför framtiden och den framtida försäljningen som i hög utsträckning driver det här, säger Fredrik Johansson Tormod, enhetschef på KI.

Nedgången som noteras i Konjunktursinstitutets (KI) så kallade barometerindikator är den största någonsin under en enskild månad. Indikatorn föll med 34 enheter, från 92,5 i mars till 58,6 i april. Det är åtta enheter lägre än den lägsta nivån under finanskrisen.

"För tillverkningsindustrin, detaljhandeln, tjänstesektorn och för hushållen är fallet under april historiskt. Inte ens under finanskrisen var fallet för dessa konfidensindikatorer så kraftigt under en enskild månad", skriver KI i ett pressmeddelande.

Tjänstesektorn lider

– Det som är speciellt nu är att tappet är så oerhört kraftigt. Nivån under finanskrisen blev väldigt låg även då, men det var under en längre period, säger Fredrik Johansson Tormod.

Inom näringslivet upplever företagen inom tjänstesektorn den största försämringen. Den enskilda bransch som har det värst är hotell och restauranger, enligt KI:s mätning.

– Det är den sektor man har pratat om är extra utsatt, säger Johansson Tormod.

Bygg- och anläggningsverksamhet är fortfarande förhållandevis opåverkad av virussjukdomen covid-19.

KI intervjuar även hushåll om synen på ekonomin och även där märks en skarp förändring åt det negativa.

– Hushållen är negativa både vad gäller den egna ekonomin och Sveriges ekonomi, men extra oroliga för den egna ekonomin, säger Johansson Tormod.

"Extremt fort"

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank säger att KI:s mätning bekräftar bilden av den negativa utvecklingen i svensk ekonomi just nu.

– Det stämmer väl med den bilden vi har haft, att vi går in i recession. Men det återstår att se hur den blir. Det som är speciellt nu är att fallet är extremt kraftigt och att det går extremt fort, säger han.

– Det ger en tydlig fingervisning om vad den globalt beordrade nedstängningen betyder för näringslivet.

Det är ett extremfall att nedstängningen har skett så synkroniserat globalt, att så många, stora ekonomier stänger ner samtidigt.

Danske Bank, som flera andra prognosmakare, bedömer som ett huvudscenario att det främst är under andra kvartalet som den negativa utvecklingen kommer att bestå och att en återhämtning kommer under hösten.

Följ ämnen i artikeln