Thailand öppnar för vaccinerade turister – Phuket först ut

Av: 

Nivette Dawod

Coronapandemin

Från den 1 juli behöver fullvaccinerade turister inte sitta i karantän när de reser till delar av Thailand.

Semesterön Phuket är först ut att öppna.

Målet är att återöppna landet de kommande 120 dagarna.

Turister som är fullvaccinerade mot covid-19 kan åka till semesterön utan att sitta i karantän från och med den 1 juli, skriver den thailändska turistmyndigheten i ett pressmeddelande.

Flera krav gäller dock fortfarande semesterfirare på Phuket, som att bära gps-spårning och att inte lämna ön, skriver Reuters. Många restauranger och liknande arrangemang är fortfarande stängda.

Näst att öppna är sedan öarna Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao, dit turister som är fullvaccinerade kan åka utan att sitta i karantän, från den 15 juli.

Senare i augusti och september öppnar Krabiprovinsen, provinsen Buri Ram, området Khao Lak, staden Pattaya och staden Chiang Mai, enligt pressmeddelandet.

60 procent är vaccinerade

Flerstegsplanen har godkänts av landets särskilda covidcenter, och ska också godkännas slutgiltigt av regeringens kabinett.

Anledningen till att just Phuket blir först ut är för att befolkningen där i hög grad är vaccinerad mot covid-19.

60 procent av invånarna på ön har fått en första vaccindos, vilket är långt högre än den nationella siffran, som är fem procent, enligt Bloomberg.

Vaccinering mot covid-19 inleddes runt om i landet den 7 juni, och förhoppningen är att 70 procent av befolkningen ska vara vaccinerad fram till slutet av året.

Thailand hoppas ha vaccinerat 70 procent av befolkningen till årets slut. Här vaccinationscentral i Bankok.

”Blicka framåt”

Landets turistminister Phiphat Ratchakitprakarn säger i pressmeddelandet att målet är att återöppna Thailand för utländska fullvaccinerade turister inom de kommande 120 dagarna.

Samma budskap framfördes av premiärministern, generalen Prayuth Chan-ocha, i förra veckan:

– Tiden har nu kommit för oss att blicka framåt och sätta ett datum för när vi kan öppna vårt land full ut och börja ta emot besökare. Att återöppna landet är ett av de viktigaste sätten att minska det enorma lidandet hos människor, som förlorat möjligheten att tjäna sitt levebröd.

– Därför sätter jag ett mål om att Thailand öppnas fullt ut inom 120 dagar från och med i dag, och att turistcentra ska vara redo att genomföra detta ännu snabbare, sa han förra onsdagen, enligt Bloomberg.

Han sa också att man inte har råd att vänta på att alla ska få två vaccinsprutor, eller att världen ska bli helt virusfri, innan landet kan öppna upp.

– Vi måste vara redo att leva med en viss risk, och bara fortsätta hålla situationen på en hanterlig nivå, och låta människor återgå till att kunna tjäna pengar.

Oktober gäller för Bangkok

Drop in testning för coronaviruset på en marknad i Bankok.

För andra delar, inklusive huvudstaden Bangkok, kan återöppning för utländska besökare ske i oktober, om vissa krav uppfyllts.

– Bangkok och de andra 76 provinserna kan öppna från oktober, förutsatt att lokalbefolkningen är vaccinerad och att smittosiffrorna ligger under 20–30 smittofall per dag, säger turistministern Phiphat Ratchakitprakarn, enligt pressmeddelandet.

Thailand har under en tid rapporterat mycket få fall av lokal covid-19-smitta, och enligt CNN beror det på de strikta karantänsreglerna vid ankomst till landet.

Dock kämpar landet fortfarande mot en tredje våg av smittofall efter flera klusterutbrott på nattklubbar i huvudstaden, som skedde i början av april.

I dagsläget rapporteras omkring 2 000 och 3 000 fall per dag i snitt, majoriteten av dessa fall rapporteras i Bangkok och kringliggande provinser. Totalt har Thailand registrerat över 220 000 smittofall och 1 658 dödsfall med covid-19 sedan pandemins start.

Landet har över 69 miljoner invånare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Turism & resor

Phuket

Thailand

Covid-19

Coronaviruset