Höjt barnbidrag kan bli lägenhetsinsats

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen höjer barnbidraget med 200 kronor i månaden nästa år. Pengar som på 20 års sikt kan växa till över 100 000 kronor, säger sparekonomen Claes Hemberg på Avanza.
– Det kan bli ett sparande till barnets första lägenhet, säger han.

Barnbidrag
Foto: Johnér
Barnbidrag

Barnfamiljerna tillhör höstbudgetens stora vinnare. Till exempel höjs underhållsstödet, och skolungdomar ska få resa gratis i kollektivtrafiken på sommarloven.

Första gången på tio år

Men tydligast är satsningen på barn- och studiebidraget. Det höjs med 200 kronor i månaden till totalt 1 250 kronor. Det är första gången på över tio år som bidraget höjs.

– Det handlar om 1,3 miljoner familjer i Sverige som får ett höjt barnbidrag eller studiebidrag. Det här kommer betyda mycket för många familjer, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

200 kronor kan låta lite i förhållande till ett genomsnittligt hushålls månadsinkomster, men på sikt kan det bli stora pengar om de hanteras rätt. Det säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, som uppmanar familjer att spara de extra slantarna för framtiden.

”Kan förändra vid löneförhöjningar”

– De behöver inte ätas upp på en gång, utan kan bli ett sparande till barnets första lägenhet till exempel. Forskning visar att det är vid löneförhöjningar som människor kan förändra sitt sätt att använda sina pengar. Det är samma sak här – det här är barnens första löneförhöjning på tio år, säger han.

Claes Hemberg tycker att de 200 kronorna ska placeras på ett investeringssparkonto (ISK).

– Det är fortfarande den bästa sparformen, trots att regeringen höjer skatten på sparandet, säger han.

Satsa på Sverigefonder

Är barnet litet föreslår han att man satsar på en Sverigefond med låg avgift (max 0,4 procent). Med en förväntad årlig avkastning på 8 procent skulle pengarna på 20 års sikt växa till 114 000 kronor.

Om barnet är över 15 kan det vara smartare att satsa på en säkrare Globalfond som förväntas växa 5 procent om året.

– Vi vet att när barnen fyller 18–19 år och ska flytta hemifrån är det jättetufft att ta sig in på arbets- och lägenhetsmarknaden. Många kan nog själva komma ihåg det. Att då ha en reserv tror jag är jättebra. Inte för att resa eller festa upp, utan som en flytväst för de första åren i vuxenlivet, säger Claes Hemberg.

Men har inte många barnfamiljer hål i ekonomin som de här 200 kronorna kan fylla?

– Det finns absolut de med sådana hål, men spara undan en hundralapp i så fall. För ett vanligt hushåll utgör den 0,25 procent av familjens lön. Det är barnen väl förtjänta av, säger han.

Hur ska man övertyga ett äldre barn, som idag själv förfogar över sitt studie- eller barnbidrag, att spara?

– 200 kronor extra utöver de 1 050 de får idag är väldigt stora pengar. De tycker jag att man ska göra något bra av. Som förälder tycker jag att man kan kräva av sitt barn att hen ska spara, för att lära hur vuxenlivet fungerar, säger Claes Hemberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE