Växla inte in din semesterkassa

Uppdaterad 2019-05-23 | Publicerad 2002-06-12

"Kronan blir starkare under sommaren"

Kronans värde ökar medan euron och dollarn bara rasar.

- Kronan kommer att bli ännu starkare under sommaren, säger Anders Söderberg, valutaanalytiker på SEB.

Vill du göra ett riktigt semesterklipp ska du vänta med valutaväxlingen till avresedagen.

VÄNTA - OCH FÅ MER FÖR DINA PENGAR Kan du vänta med att växla till resevaluta kan du få mycket mer att spendera på din semester. Bankernas analytiker spår att kronans värde kommer att förstärkas under sommaren.

Den hittills så starka dollarn blir svagare för varje dag. För sex månader sedan var en dollar värd 10,62 kronor. I går eftermiddag 9,71.

- Intresset för amerikanska aktier har avtagit i Europa och Japan. Därmed har inflödet av kapital till USA också minskat. Det är bland annat därför vi tror på en fortsatt fallande dollar, säger Anders Söderberg.

Undervärderad krona

För euron är raset inte lika markant.

På nyårsdagen när fransmän och italienare övergav sina gamla valutor var en euro värd 9,26 kronor. I går slutade kursen på 9,15.

Samtliga experter Aftonbladet har talat med tror på ytterligare fall för de tunga valutorna. Men kronans återhämtning har bara börjat.

- Vi anser att kronan är undervärderad. Det beror till största del på att dollarn fortfarande är så stark mot euron, säger Kristian Nilsson på Konjunkturinstitutet.

- Men inom de närmaste två åren kommer dollarn och euron att vara lika mycket värda.

Den senaste tidens förstärkning av den svenska valutan bottnar i statsminister Göran Perssons planer på en folkomröstning om EMU.

Så fort en opinionsundersökning visar att svenskarna vill att Sverige blir en del av Euroland stärks kronan.

I går kom Skops EMU-barometer för juni som visade att 56 procent av svenskarna nu vill ha euro i sina plånböcker. Bara 41 procent säger klart nej till valutaunionen.

Nej till euro skadar

- Om EMU-tåget tuffar på enligt Göran Perssons plan så kommer vi att ha en betydligt starkare krona om ett år. Vi tror att den kommer att landa på 8,50 när den knyts mot euron, säger Mats Kinnwall, chef för internationell analys på Handelsbanken.

Men opinionen kan som bekant svänga snabbt. Och då finns det en uppenbar risk att kronan försvagas igen.

- Skulle det bli en övervikt för nej-sidan igen skulle det definitivt skada kronan, säger Anders Söderberg på SEB.

Elisabeth Lindham

Följ ämnen i artikeln