Prognosen: Julklappar på kredit för 2,2 miljarder

Publicerad 2022-11-23

Ökad ekonomisk press får allt fler att överväga att köpa sina julklappar på kredit.

I år väntas svenskarna handla klappar på krita för hela 2,2 miljarder kronor – vilket kan leda till stora smällar längre fram.

– Det kan bli dyrt i slutänden, säger Oscar Hagman på Prisjakt.

För många kan julklappsshoppingen innebära en extra stress ovanpå ett redan ansträngt ekonomiskt läge.

För att ha råd börjar fler snegla på möjligheten att ta kostnaden på kredit, enligt en undersökning av Kantar Public på uppdrag av jämförelsesajten Prisjakt.

– Vi ser att svenskarna blir mer och mer positiva till att betala julklappar på kredit med möjlighet till avbetalning, säger Oscar Hagman, dataanalytiker på Prisjakt.

PLUS: Undvik julfällorna – så blir ditt firande billigare

Mätningen består av 1 013 personer i åldrarna 18–79 år. Av dem är 13 procent av de tillfrågade ”mer positiva” till att handla julklappar på någon form av kredit. Sju procent uppger att de troligtvis kommer att köpa presenterna på kredit.

– Man planerar att handla julklappar för 3 752 kronor i snitt. Om 7 procent av svenskarna väljer att handla alla julklappar på kredit är det nästan 2,2 miljarder kronor. Det är en väldigt, väldigt stor siffra.

Oscar Hagman är dataanalytiker på Prisjakt.

Kvinnor mest benägna

Kvinnor mellan 30 och 49 år är de som främst planerar att använda krediter i jul.

– Inom den gruppen säger 15 procent att de ska handla på kredit. 30 till 49 är ju familjeåldrar och den gruppen som har påverkats mest av de ekonomiska tiderna. Det är också kvinnorna i den åldern som ofta får arrangera julfirandena. Det är mycket runtom julfirandet, inte bara klappar, det är ju mat och så vidare.

Enligt Oscar Hagman är det dels inflationen och den stundande lågkonjunkturen som gör de tillfrågade mer positiva till krediter, men han pekar också på lättillgängligheten.

– Det är en effekt av att det finns många tjänster som erbjuder den här typen av betallösningar. Många vill köpa på avbetalning eller med ”köp nu betala sen”.

Prisjakts prognos är att svenskarna kommer att julhandla på kredit för sammanlagt 2,2 miljarder kronor.

Konsumtionsskulderna ökar

Enligt Kronofogden har stora konsumtionslån utan säkerhet ökat kraftigt bland myndighetens gäldenärer sedan 2016. Samtidigt har unga kvinnors medianskuld dubblerats de senaste tio åren – mycket på grund av konsumtionsskulder.

– I dag är det mycket enklare att klicka hem varor än för bara tio år sedan. Du kan göra det alla timmar på dygnet. Normen är köpa nu och betala sen. Det är mycket olika faktorer som spelar in men de nya betallösningarna är absolut en, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.

PLUS: Undvik julfällorna – så blir ditt firande billigare

Både han och Oscar Hagman tycker att krediter kan vara positivt för den som vet att den kommer att kunna betala. Men halkar du efter med räkningarna kan det snabbt bli dyrt.

Bild från förra årets julshopping på Drottninggatan i Stockholm.

Se till att du har råd

– Köp inget du inte har råd med. Kolla noga vad som gäller innan du gör köpen och se till att du har möjlighet att betala när det är dags, säger Hagman.

Han rekommenderar den som kan att betala direkt.

– Jag tycker inte att man ska välja kredit om man inte behöver göra det. Det är lättare att hålla koll på sin ekonomi om man betalar direkt. Man riskerar inte att glömma att betala en faktura som blir dyr i slutändan.

Oscar Hagman anser även att kreditbolagen borde ta mer ansvar under julen och andra stora konsumtionshögtider.

– Det är svårt att göra avkall på julklappar. De flesta vill göra sina barn glada och nöjda. Då tycker jag att det är lite problematiskt att stora aktörer uppmuntrar till kreditköp. Stora aktörer måste ta ansvar för att inte aktivt leda in konsumenterna på att välja dessa betalningsalternativ.

Mikaela Somnell

Följ ämnen i artikeln