Köpt ny bil? Här är försäkringarna du bör ha koll på

Uppdaterad 2024-02-15 | Publicerad 2024-02-14

Artikeln innehåller annonslänkar

Våren väntar runt hörnet, och många passar då på att investera i en ny bil!

Men har du egentligen koll på vilka försäkringar du bör ha?

Vårens ankomst präglas ofta av en önskan om att resa! Och efter pandemin fick många upp ögonen för Sveriges vackra landskap. Vad passar då bättre än en bilsemester med familjen? Ingenting!

Om olyckan är framme kan semestern dock stå dig dyrt. Men om du då har en bra försäkring anpassad efter ditt körmönster och dina behov kan du i bästa fall komma lindrigt undan ekonomiskt.

Vi guidar dig genom hur du kan tänka när du tecknar försäkring nedan!

ANNONS

Trafikförsäkring

Den enda försäkringen du som bilägare faktiskt har en skyldighet att teckna är trafikförsäkringen. Denna ska vara tecknad från dagen du blir ägare av fordonet, och ska finnas på plats även om bilen inte används, inte är i körbart skick eller till och med om bilen är belagd med körförbud.

Denna försäkring finns för att skydda tredje man, alltså personer eller personers egendom vid en eventuell trafikolycka.

Har du inte en tecknat en giltig trafikförsäkring kan du bli bötfälld för varje dag som fordonet stått utan försäkring, så se till att teckna en så fort du köper en ny bil för att undvika onödiga kostnader!

Halv- eller helförsäkring?

Utöver den obligatoriska trafikförsäkringen finns även halv- och helförsäkringar. Skillnaden mellan de olika alternativen är helt sonika hur skyddad du och ditt fordon är.

En halvförsäkring omfattar i regel, utöver trafikförsäkringen, bland annat skydd mot brand, stöld och stenskott.

En helförsäkring omfattar däremot, utöver halvförsäkring, även vagnskador. Med vagnskada innebär skador som påverkat ditt fordon vid en trafikolycka, och yttre olyckshändelser som skadegörelse.

Vilken försäkring du bör teckna är beroende av ditt körmönster och behov, samt skicket på din bil. Är fordonet över 10 år gammalt kan det exempelvis räcka med en halvförsäkring.

Individuella behov som kan behöva täckas

Andra aspekter du bör ha i åtanke vid valet av försäkring är om du föredrar en högre månadskostnad men lägre självrisk eller tvärtom. Många försäkringsbolag ger dig möjligheten att välja en högre självrisk om du vill ha en lägre månadskostnad. Tänk då på din individuella situation och hur din bil används. Övningskör någon i familjen? Då kan det vara klokt med en högre månadskostnad men en lägre självrisk. Det kan gynna dig i längden!

En annan viktig aspekt att ha i åtanke är miljön du vistas i. Bor du på landet är det viktigt att din försäkring även täcker viltolyckor, medan stadsbor kan gynnas av ett utökat stöldskydd.

Tips! Var noga med att läsa igenom villkoren på din försäkring, speciellt om du får ett nykundserbjudande! Ett attraktivt erbjudande är inget fel i sig, men se till att avgiften inte höjs markant efter att erbjudandet löpt ut.

ANNONS

Publisert: